Politică

Luptă strânsă pe data alegerilor prezidențiale – Ciucă și Ciolacu se tem de liderul AUR, George Simion

Nu s-a stins bine euforia rezultatului bun obținut de Alianța PSD-PNL pe listele comune la europarlamentare, că drumurile celor doi lideri s-au și despărțit, cel puțin în declarații.

Lansat deja neoficial în cursa spre Cotroceni încă din campania pentru locale, Nicolae Ciucă a descoperit abia acum că luna septembrie nu este bună pentru alegeri prezidențiale deoarece începe școala.

Cel puțin acesta este motivul invocat oficial de liderul PNL, dar neoficial explicația este cu totul alta.

Surse politice din interiorul PNL susțin că ascensiunea lui George Simion este înfricoșătoare, iar rezultatul alegerilor din 9 Iunie a transmis un mesaj clar. Partidul AUR devine o forță politică atât pe plan local, cât și pe plan internațional, datorită celor 6 europarlamentari trimiși de AUR la Bruxelles.

Liberalii se tem că, dacă prezidențialele vor avea loc în septembrie, o bună parte din alegătorii anti-PSD vor fi încă în concedii. Urmează trei luni de vacanță. Cum să faci campanie pe plajă, unde sunt mutați temporar alegătorii tăi?

Apoi, primarii liberali nu vor avea niciun interes să tragă în alegerile prezidențiale decuplate de cele pentru Parlament. Din toate motivele de mai sus, Nicolae Ciucă vrea să mute alegerile înapoi în noiembrie sau decembrie pentru a beneficia de potențialul maxim de voturi din bazinul său electoral.

Tot cam pe atunci s-au intensificat zvonurile referitoare la o posibilă plecare a lui Klaus Iohannis de la Cotroceni cu câteva luni mai devreme în cazul în care va ocupa o funcție importantă în afara țării. Prin urmare, cei mai mulți au făcut o legătură între devansarea alegerilor prezidențiale și posibilitatea ca președintele Iohannis să-și încheie mai repede mandatul.

Realitatea este că Marcel Ciolacu nu a făcut decât să profite de o conjunctură favorabilă pentru a-i forța pe liberali să accepte organizarea alegerilor în momentul considerat optim pentru candidatul PSD.

Electoratul PSD-ist este mai prezent în țară decât cel liberal în lunile de vară. Primarii pesediști, chiar dacă n-au nici ei vreun interes să tragă într-o campanie care nu este a lor, sunt mai disciplinați decât liberalii.

Pe scurt, cu alegerile mutate în septembrie, candidatul PSD are teoretic o șansă de a răsturna aritmetica electorală, potrivit căreia în turul doi pierde în fața candidatului susținut de partidele anti-PSD.

Aceasta ar fi socoteala din capul lui Marcel Ciolacu atunci când i-a pus pe liberali în luna martie în fața faptului împlinit, notificându-i că alegerile prezidențiale nu vor mai avea loc în decembrie, ci în septembrie.

Atunci liberalii n-au avut nicio reacție.

Ciolacu tocmai le făcuse cadou lista comună la europarlamentare menită să-l salveze pe Ciucă de la decapitare după alegeri.

Sigur că toate obiecțiile ridicate acum de Ciucă erau valabile și în martie. Se știa și atunci că școala începe în septembrie, doar că liderul PNL n-a comentat atunci pentru a nu-și supăra partenerul de alianță.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button