Distribuți acest articol

Deputatul AUR de Galați, Lilian Scripnic, le cere Președintelui României și Guvernului să apere drepturile și libertățile fundamentale ale românilor și să spună un NU hotărât Pașaportului de vaccinare.

„În urmă cu trei luni, mai precis în 21 decembrie 2020, Agenția Europeană pentru Medicamente autoriza primul vaccin împotriva COVID-19, vânzând iluzia sănătății eterne și a revenirii la normalitatea dinaintea pandemiei a vechiului continent. Realitatea arată însă că nici primul vaccin, și nici cele ce au urmat NU împiedică transmiterea virusului, NU îi scutesc pe cei vaccinați de infectarea ulterioară și NU oferă nicio protecție în fața noilor tulpini.  În acest context, Pașaportul de vaccinare și obligativitatea vaccinării sunt în afara normelor legale, științifice și morale acceptate în societatea în care trăim”, a declarat parlamentarul AUR.

Acesta a explicat, într-o declarație în Parlament, care sunt principalele vulnerabilități legale ale unui asemenea pașaport:

Pașaportul COVID-19 nu este altceva decât o formă de restricționare a libertății de mișcare, reglementată de art. 13 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, și de încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului care, la art. 11, recunoaște libertatea de întrunire și asociere. În plus, acest pașaport încalcă dreptul la protecția datelor cu caracter personal și la respectarea vieții private, deoarece conține informații cu caracter medical ale cetățenilor ce urmează să fie folosite pentru restricționarea unor libertăți.

Nu în ultimul rând, Convenția Europeană a drepturilor Omului recunoaște dreptul la egalitate și instituie garanții împotriva discriminării. Cum să vorbești însă de un Pașaport de vaccinare când acesta introduce o mulțime de discriminări? Discriminați vor fi cei care nu au încă acces la vaccin, cei pentru care administrarea vaccinului este contraindicată, dar și cei care aleg să nu se vaccineze”.

În opinia lui Lilian Scripnic, „dacă se va implementa, așa cum se vorbește, sub forma unei aplicații mobile, cod QR sau chiar brățară electronică, Pașaportul COVID-19 va fi cireașa de pe tort în problematica supravegherii în masă a cetățenilor la nivel planetar”.

„Vaccinarea este o chestiune de libertate și de decizie individuală, și așa trebuie să rămână și pe mai departe”, a mai spus deputatul AUR de Galați în încheierea declarației sale politice.


Distribuți acest articol