ActualitateOpinii

La USRPLUS are loc un fel de „Războiul stelelor” de pe umeri – 60m.ro

Distribuie acest articol!

  Prin 2008, când Nicușor Dan înființa asociația „Salvați Bucureștiul”, sistemul securist aflat în fruntea României încă de când Ăl Bătrân își lua bilet numai dus spre Târgoviște, l-a privit pe junele matematician ca pe o curiozitate a naturii.

  Pentru securiștii cu state vechi, îmbătrâniți în rele, care cususeră și desfăcuseră multe, de la conflictele etnice din Târgu Mureș la numeroasele mineriade, un matematician dornic să salveze clădirile vechi ale Bucureștiului era un fel de girafă pentru țăranul din banc: „Așa ceva nu există!”, și-au zis securiștii și au râs gros. Pentru ei, o asociație care reunea un matematician cam dus cu pluta și niște fătuci entuziaste, care-și imagineau că sunt un fel de „îngerii lui Charlie” și vor bate la curu gol mafia rechinilor imobiliari, nu reprezenta niciun pericol. Râsul a început însă să le înghețe pe buze în 2015, când asociația lui Nicușor s-a transformat în partidul Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), iar președintele său a obținut la primele alegeri locale la care a participat, un an mai târziu, o treime din voturi, în lupta pentru primăria Bucureștiului.

  Abia atunci Sistemul și-a dat seama că situația e groasă și a început să strecoare în partidul de „exaltați” al lui Nicușor și tinerei de origine sănătoasă și mai cu picioarele pe pământ.

  Curând, pe firmament a apărut și un alt partid, PLUS, ca să nu-l lase singurel la greu pe Nicușor și ca să aibă toți tinereii cu origine sănătoasă loc, că deja la USR – noua denumire a USB – nu mai puteau intra, prea era mare densitatea de stele pe umeri din familie și risca să se producă un Big Bang.

  Și-uite așa, încet-încet, băieții ăștia cu origine sănătoasă, în ale căror familii se regăseau ba câte-un tătic gospodar, care făcuse afaceri cu țuțărul Elenei Ceaușescu, generalul Stănculescu, vânzând Motorole supraevaluate la preț, ba câte-un unchi priceput la vânzarea medicamentelor, care nu și-a uitat nepoțelul în gara din Viena, au ajuns să-i fure partidul de sub picioare naivului Nicușor. Sistemul și-a zis, cu siguranță, bogdaproste, când matematicianul i-a ușurat sarcina, plecând singur din USR, fără să se  mai uite în urmă. Dar noua alianță USRPLUS a continuat să-i atragă pe românii dezamăgiți de Sistem, deși ei nu știau, săracii, că deja băieții cu origine sănătoasă preluaseră controlul și USR, dintr-o formațiune independentă, devenise doar un debușeu al sistemului, un fel de puștiulică râzgâiat, căruia i se permite să-l tragă de mustăți pe bunicul și să-i pună dulceață în șoșoni.

  Nu știu cum se face, dar la vârfurile celor două partide „anti-sistem”, fuzionate între timp în alianța USRPLUS, au ajuns o mulțime de domni și doamne cu origine mai mult decât sănătoasă, din punctul de vedere al securiștilor care conduc România de trei decenii.

  Naivii care au înființat USR și entuziaștii care s-au bulucit în PLUS au văzut cum de candidat la funcții candidează mulți, dar de ales se alege tot cine trebuie. Și o să dau un singur exemplu: la alegerile interne pentru desemnarea candidaților la europarlamentare, din 2019, Dragoș Tudorache, fostul ministru de Interne al lui Cioloș, s-a clasat, în urma votului membrilor de rând, abia pe locul 13. Dar n-a contat, fiindcă s-a făcut pe acolo nițică magie – firesc pentru un partid care crede-n unicorni – și până la urmă fidelul lui Cioloș n-a rămas fără coledzi, vorba lui Caragiale, devenind europarlamentar în locul altora, care n-au avut pile, cunoștințe, relații. Ei, și cam așa au început să se desfășoare de-atunci treburile în USRPLUS: de votat votează fiecare cum vrea, de ieșit iese cine trebuie. Staline, te oftici, mă?

  Citește și: Război Barna vs. Cioloș: Cei din PLUS și USR se fură între ei

  Iar azi, când cele două partide urmează să aibă în sfârșit un singur lider, bătălia dintre facțiuni a atins apogeul. Doar că am impresia că acolo nu mai e doar o dispută între tocilari, cum ar fi de așteptat la un partid cu asemenea creiere, ci mai curând un fel de „Războiul stelelor” de pe umeri. O să câștige cine are mai multe steluțe, în total. Dan Barna a primit în trecut multe contracte cu statul, dar el e junior, e undeva între „copil de trupă” și „căprar” în disputa asta. Este și motivul pentru care, de câte ori vrea și el să iasă la tablă și ridică mâna, disperat, la modul „știu eu, tovarășa!”, e scos din bancă și trimis la colțul clasei, fiindcă i-a mai apărut un dosar. Vă amintiți ce-a pățit la prezidențiale? Era pe cai mari, aproape se și vedea în turul doi, privind-o de sus pe Veorica și amenințând să-i sufle-n caimac și lui Iohannis, când pac! – au apărut niște acuzații penale la adresa lui. Că doar nu era să riște Sistemul să ajungă în fruntea țării un căprar, în locul mareșalului Herr von Șifonier! Acum, când există teoretic șanse ca-n turul doi al alegerilor interne Barna să-i ia fața lui Cioloș, iarăși pac! – alt dosar, iar soarta lui Dănuț pare pecetluită. Partidul USRPLUS va fi condus de Dacian Cioloș, nepoțelul Vulpii din Pericei, cadru de nădejde și yoghin de omenie. Sistemul poate să răsufle ușurat: USRPLUS se va alătura astfel frățiorilor mai mari PSD și PNL, creați, de asemenea, de sistem. Și România, sub conducerea acestor trei partide, va deveni un fel de tabără yoga unde va domni armonia deplină, cum îi place lui Cioloș când se integrează în absolut. Așa că dragi români, de-acum gura mare: ori că vreți, ori că nu vreți, tot urinoterapie scrie pe voi!

  Citește și:

  Ungureanu anunță posibila rupere a USRPLUS dacă va fi ales președinte Dacian Cioloș

  AUDIO Cum se aranjează voturile în USRPLUS. Ghinea: ”P-ăla o să-l sun eu mâine să-i zic – ce faci, Gigele?”

  Trăiască hoția din USRPLUS! Fraudă masivă la alegerile interne


  Distribuie acest articol!

   Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

   Back to top button