Magazin

La Novaci, pe 24 august: Eveniment dedicat aviatorului Vasile Craiu, primul As al aviației românești

Pe 24 august, la Novaci, începând cu ora 11.00, se va desfășura un eveniment omagial dedicat amintirii eroului gorjean VASILE CRAIU, primul As al aviației de vânătoare românești. Programul evenimentului:

🇷🇴 Întâlnire cu garda istorică a celor de la Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”. Prezentare uniforme militare de epocă, arme și echipament militar, drapele și alte accesorii, model uniformă aviator Vasile Craiu. Asociația va expune și o replică istorică a celebrei puști mitralieră Lewis, folosită de aviația românească în luptele aeriene.

🇷🇴 Survol aerian la joasă înălțime al aviatorului Mihai Merlușcă, de la Aerodromul Târgu Jiu „Barza”.

🇷🇴 Expoziție foto-documentară dedicată Eroului căpitan aviator Vasile Craiu, realizată de Asociația culturală Tătărescu și Asociația cultural-istorică Pleniceanu.

🇷🇴 Legendele aviației: Invitat special, comandor (rez.) Ion Breazu, fost pilot de vânătoare al Forțelor Aeriene Române.

🇷🇴 Momente artistice oferite de Casa de Cultură Novaci.

🇷🇴 Dezvelirea unei pale de elice în memoria aviatorului Vasile Craiu și a ultimului său zbor din urmă cu 103 ani.

Evenimentde la Novaci, din 24 august, este organizat de Asociația culturală Tătărescu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Primăria și Consiliul Local Novaci, Casa de Cultură Novaci, Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Aerodromul Târgu Jiu „Barza”.

În urmă cu 103 ani, cpt. aviator Vasile Craiu, fiu al Novaciului, primul „As al aviației românești de vânătoare”, zbura pentru ultima dată, înălțându-și aripile spre cer.

În amintirea sa, a curajului și jertfei din anii Războiului de Întregire Națională, vă invităm marți, 24 august 2021, la Novaci, în Gorj, pentru a comemora ultimul zbor al Eroului cpt. aviator Vasile Craiu. Vasile Craiu a fost considerat cel mai bun pilot militar român din Primul Război Mondial. Acesta este o adevărată legendă a aviaţiei româneşti.

S-a născut în localitatea Novaci, din judeţul Gorj, iar în anii războiului a fost apreciat de generalul Eremia Grigorescu ca fiind cel mai bun pilot de vânătoare al aviaţiei române. Vasile Craiu a decolat, pentru ultima oară, în ziua de 24 august 1918, de pe aerodromul din Bârlad. Avionul său nu a mai răspuns la comenzi şi, astfel, s-a stins din viaţă, la mai puţin de 24 de ani, primul „As” al aviaţiei româneşti de vânătoare.

 » Citește întreg articolul în magazinul istoric 1859.EU

Back to top button