Actualitate

La Chișinău se cere excluderea lui Dodon din cursa electorală: Președinția nu poate fi reprezentată de agenți și informatori ai Rusiei

Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului Electoral Unirea, a cerut repetat Comisiei Electorale Centrale excluderea lui Igor Dodon din cursa pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. 

Reacția politicianului vine după investigația realizată de „Dossier Center” şi Rise Moldova care arată că actualul președinte și candidat independent pentru un nou mandat, Igor Dodon colaborează cu serviciile rusești încă de pe vremea când era membru al PCRM, iar în prezent iși coordonează cu FSB-ul până și discursurile pe care urmează să le rostească, inclusiv de la tribune internaționale, din numele R. Moldova.

În materialele investigației se arată că Igor Dodon a transmis documente confidenţiale generalului Serviciului rus de Informații Externe, Vladimir Cernov, care  coordonează rețeaua de agenți ai Kremlinului din statele vecine. Potrivit investigației, în administrația președintelui Rusiei există „Departamentul pentru Moldova”, care este condus de colonelul Serviciului rus de Informații Externe Igor Maslov. Subordonații săi pregătesc rapoarte despre politicieni, personalități publice și organizații neguvernamentale din Republica Moldova, dar şi fac PR negru pentru concurenții electorali ai PSRM.

Totodată, se mai menționează despre faptul că „polit-tehnologii” din Moscova au ajuns deja în capitala R. Moldova și s-au alăturat la echipa electorală al lui Igor Dodon. Printre acești polit-tehnologi care au sosit au fost remarcați luri Gudilin, Olga Grak și Serghei Perfiliev. Potrivit investigației Gudilin este încă ofițer al FSB (cooperare internațională) şi supraveghează alegerile din R. Moldova prin serviciul secret”, se arată într-un demers către CEC.

În context, Dorin Chirtoacă subliniază că potrivit Constituției R. Moldova, președintele reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale, iar Codul Penal sancționează trădarea de Patrie, dar și divulgarea secretului de stat.

„Prin urmare, Comisia Electorală Centrală trebuie să-l excludă imediat pe candidatul Igor Dodon din cursa prezidențială, având în vedere că au fost prezentate dovezi concludente precum că Dodon este un informator al serviciilor secrete ruse, fiind ghidat de Kremlin, în interesul Rusiei. Mai mult decât atât, Rusia este singurul stat care are armată de ocupație, arme și muniții pe teritoriul RM, ceea ce reprezintă o dublă trădare din partea lui Dodon. Având în vedere cele enunțate mai sus, Igor Dodon a încălcat Constituția, și se face vinovat atât de înaltă trădare de Patrie, cât şi de divulgarea secretului de stat. Acțiunile sale sunt incompatibile cu orice funcție publică sau de demnitate publică, nemaivorbind de candidatura pentru un nou mandat de președinte, prin urmare Igor Dodon trebuie să fie suspendat imediat din funcția de președinte de către Parlament. Președinția RM nu poate fi reprezentată de agenți și informatori ai Rusiei, trădători de neam şi țară. Pe această cale, cerem, repetat, CEC-ului excluderea din cursa prezidențială a lui Igor Dodon”, mai punctează candidatul Blocului Electoral Unirea.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button