Distribuți acest articol

Urmărind cu atenţie imaginile postate de ziarul „Opinia Sibiului”, în care apar soţii Carmen şi Klaus Iohannis după slujba de Crăciun, am observat un amănunt pe care presa l-a ignorat, deşi el devoalează cîteva trăsături de caracter ale cuplului prezidenţial care ar trebui să ne pună pe gînduri, potrivit Cotidianul.ro.

În imaginea de mai sus, observăm că înainte ca soţii Iohannis să se urce în maşină, amîndoi au alături cîte un SPP-ist care le deschide portierele! În nici un caz, o asemenea procedură nu există în protocolul oficial pentru demnitari, ci o măsură excesivă, menită să amplifice orgoliul familiei prezidenţiale.

Un orgoliu care a fost anunţat încă din primele zile ale mandatului, în acea vizită în Franţa, cînd Klaus Iohannis a izbucnit într-un gest incalificabil, supărat că Pahonţu, şeful SPP, nu s-a repezit să ia paltonul lui Carmen Iohannis:

Încă de atunci, serviciile şi-au dat seama de carenţele educaţiei lui Klaus Iohannis şi, în toţi aceşti cinci ani ai primului mandat, precum şi la începutul celui de-al doilea, îi exploatează această vulnerabilitate în schimbul acceptării tuturor cererilor ce vin dinspre servicii: fonduri sporite an de an, implicarea în domenii incompatibile cu structurile secrete, cum ar fi, de pildă, Justiţia sau domeniul economic.

Pentru a sublinia acest comportament deviant al preşedintelui Klaus Iohannis, ce seamănă, mai degrabă, cu cel al lui Micula jr., care-şi spăla cauciucurile de la maşină cu şampanie (totul ca opinia publică să vadă această aroganţă), vă prezentăm cîteva imagini care arată cum se comportă preşedintele SUA sau Regina Angliei în situaţii similare.

Iată-l, de pildă, pe fostul preşedinte al SUA, Barack Obama. În imaginile de mai jos, veţi observa că Barack Obama o conduce personal pe Michelle la maşină, o ajută să se urce, după care ocoleşte maşina şi urcă pe locul din spate, alături de soţia lui:

Şi – atenţie! – vorbim de preşedintele SUA, persoană care beneficiază de o pază severă, din motive care se subînţeleg de către oricine.

Să vedem acum cum se procedează şi la Casa Regală a Marii Britanii. Vă amintiţi de nunta prinţului William? Întreaga planetă a văzut transmisiile televizate, din care decupăm şi noi aceste imagini sugestive. În prima, observăm cum „SPP-istul” curţii regale coboară, închide portiera şi se aliniază personalului. În cea de-a doua, îi vedem pe cei doi fraţi, prinţul William şi Harry, coborînd singuri din maşină, fără ajutorul SPP-ştilor:

Am extras şi imaginea cu sosirea Prinţului Charles şi a Camillei la acea nuntă. Îi vedem şi aici pe cei de la pază, discreţi, care nu se reped să-şi arate slugărnicia faţă ei, aşa cum am văzut în imaginile cu familia Iohannis şi cei de la SPP:

Dar, dacă vrea să vadă şi familia Iohannis cum procedează adevăraţii şefi de stat din lumea civilizată, vă prezentăm un cadru care spune totul despre decenţă: este vorba despre sosirea Reginei Angliei la nunta nepotului său William. Priviţi:

Ce vedem noi în această fotografie senzaţională a unui protocol regal, vechi de sute de ani, adaptat vremurilor noastre? Că prinţul consort Filip, soţul Reginei, a coborît primul din Rolls Royce, a ajutat-o pe Regină să iasă din limuzina de lux şi, luînd o poziţie reverenţioasă, a lăsat-o să parcurgă singură cei cîţiva metri pentru ca poporul aflat pe margine să-şi admire şi să-şi aplaude Regina!

Uitaţi-vă şi la vestimentaţia cuplului regal: Filip, într-o uniformă militară impecabilă, Elisabeta într-o ţinută elegantă care a fost apreciată de presa de pe întreaga planetă!

Revenind la ai noştri, să revedem fotografia cu cei doi Iohannis urcîndu-se în Mercedesul prezidenţial:

Doi ţărănuşi de provincie care vor să epateze, mimînd o experienţă aristocrată inexistentă. Ea, ieşind din biserică în rochiţa sa scurtă pînă mult deasupra genunchilor, sperînd că toată lumea îi va aprecia picioarele, el, ţinînd-o de mînă, vrînd parcă să arate lumii că Răvăşitoarea este a lui!

Nu e de condamnat că nu provin din familii de aristocraţi, dar este condamnabil felul lor de a se purta în public, cu aere de regi neîncoronaţi, prin care vor să pozeze aşa cum nu sînt. Carmen şi Klaus Iohannis, care mai ieri alergau după un ciubuc din vînzarea de copii, s-au văzut dintr-o dată stăpînii unui popor pentru care nu aveau pic de empatie.

Sfidarea aceasta a lor, pe care o constatăm la fiecare pas, nu este rodul unui dispreţ faţă de oameni, ci al unei exultări, poate fireşti, pe care o simte cineva care era pregătit să se strecoare nevăzut prin mulţime şi care s-a văzut dintr-o dată purtat pe braţe de acea mulţime!

Priviţi încă o dată fotografia de mai sus: în loc ca soţul Răvăşitoarei s-o însoţească la maşină, să-i deschidă firesc portiera, ca un gentleman, după care să se îndrepte către cealaltă uşă pe care i-o deschisese aghiotantul, Klaus Iohannis a vrut să-i arate Răvăşitoarei ce puternic este el şi ce trai îi oferă. Aşa se face că aghiotantul său şi SPP-istul nu mai sînt funcţionari ai statului care respectă un protocol, ci slugile lor!

Şi, după cum vedeţi, fetei lui Lăzurcă îi place acest spectacol penibil! Mai ales că aude tot timpul în urechi corul linguşitorilor din presă, care-i spun că este cea mai frumoasă, cea mai sexy, cea mai răvăşitoare.

Comparînd comportamentul cuplului Carmen şi Klaus Iohannis cu cel pe care l-am văzut la familia prezidenţială din SUA sau la familia regală din Marea Britanie sîntem conştienţi că am comis o blasfemie.

Măcar dacă am reuşi să-l facem pe Klaus Iohannis să înţeleagă măcar acum învăţătura acelui împărat roman care, pentru ca Puterea să nu-i ia minţile, angajase un funcţionar doar pentru a-i şopti la ureche ori de cîte ori vedea că mulţimea îl aclamă: „Nu uita că eşti un simplu muritor!

P.S. Aş vrea să fac un sondaj de opinie, nu pentru a afla cine va căştiga viitoarele alegeri, ci pentru a şti ce cred românii. Întrebarea ar fi: credeţi că Iohannis va accepta casa pe care statul i-o oferă la sfîrşitul mandatului sau o va refuza? Aştept răspunsurile la „Comentarii”.


Distribuți acest articol