Politică

Klaus Iohannis explică de ce România a cheltuit doar 1,6% din PIB pentru apărare: „Inflația și criza globală de armament”

Președintele Klaus Iohannis a dat explicații pentru faptul că România a cheltuit anul trecut doar 1,6% din PIB pentru apărare în loc de 2,5% din PIB, așa cum era alocarea inițială.

Iohannis a spus că inflația, ”dificultățile bugetare” și criza globală de armament sunt cele trei cauze pentru care România nu a atins ținta propusă.

Iată ce a spus acesta: ”Explicația e foarte complicată și nu e bine să avem abordări contabile, ci e bine să vedem imaginea mai mare. Alocarea inițială a respectat angajamentul politic, banii nu s-au putut cheltui din motive care țin sau nu de noi. Unul dintre motivele care nu țin de noi – e vorba despre lucruri care nu s-au găsit. E o problemă globală, cererea e mai mare decât oferta. Dificultățile bugetare au fost al doilea factor, deci banii lichizi nu au existat și în acest fel multe cheltuieli nu s-au realizat în anul calendaristic 2023, ci în ianuarie sau februarie 2024”

El a amintit și inflația: ”Trebuie să recunoaștem că un factor care a deranjat nu doar apărarea, ci și pe români a fost inflația mare de anul trecut. Noi am cheltuit foarte mulți bani pentru apărare nu ca să cheltuim bani, ci ca să apărăm România”, a mai spus el.

România a cheltuit în 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB, potrivit unui raport oficial al NATO. Procentul este unul mult mai mic decât promisiunea făcută de președintele Klaus Iohannis, de 2,5% din PIB. Cu acest nivel al cheltuielilor, România se situează sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB. De remarcat că România a cheltuit, ca procent din PIB, mai puțin decât Olanda (1,63% din PIB).

Raportul NATO mai arată că România nu a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare decât în anul 2020, când a cheltuie 2,01% din PIB. Mai mult, în ultimii trei ani a înregistrat scăderi constante de la an la an, iar cuantumul de 1,6% din PIB înregistrat în 2023 e cel mai mic din 2017 și până în prezent.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button