Klaus Iohannis: Eu rămân în mandat până va fi ales un nou președinte. România rămâne o țară stabilă.
Alegeri prezidențiale anulate. Mandatul lui Klaus Iohannis se încheie pe 21 decembrie 2024. Ce prevede Constituția.
„Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului”, se precizează în Articolul 83 din Constituția României.
Klaus Iohannis a depus jurământul de președinte, după realegerea pentru al doilea mandat, pe 21 decembrie 2019. Prin urmare, mandatul acestuia se încheie pe 21 decembrie 2024.
La punctul 2 din articolul 83 din Constituție se prevede: „Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales”
Cu toate acestea, ca urmare a deciziei CCR de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale și a relua de la zero procesul electoral, noul președinte nu va putea depune jurământul înainte de 21 decembrie 2024.
Constituția prevede și două scenarii clare pe timpul cărora se poate prelungi mandatul de președinte: în caz de război sau catastrofă.
„Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă”, se precizează la punctul 3 al articolului 83 din Constituție.
CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale și reluarea procesului electoral de la zero. Noile alegeri ar urma să fie organizate abia în 2025, în condițiile în care mandatul președintelui în funcție Klaus Iohannis va expira la 21 decembrie 2024.
Art. 83 alin. 3 din Constituție prevede expres că mandatul de 5 ani al presedintelui nu poate fi prelungit cu nici măcar o zi decât în caz de război sau catastrofă PRIN LEGE ORGANICA:
Constitutia Romaniei:
„(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.”.
Deci, CCR, se KK pe Constitutie.