Actualitate

ÎPS Teodosie, linșat pentru o declarație canonică elementară sau pentru că a criticat „căsătoria” homosexualilor? Catolicii nu se roagă la protestanți și, teoretic, PNL-iștii nu merg la ședințele PSD. Ortodocșii de ce ar face altfel?

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este victima unui linșaj mediatic pentru că a declarat ceea ce orice ortodox practicant, mai ales un ierarh, este dator să mărturisească: ortodocșii pot participa la slujbe doar în bisericile ortodoxe, neavând comuniune liturgică cu alte culte creștine și nu se pot împărtăși cu catolicii, conform canoanelor. Motivul real al linșajului pare să fie însă faptul că Ierarhul s-a pronunțat tranșant împotriva „căsătoriilor” homosexualilor.

În speță, arhiepiscopul Teodosie a declarat joi, la Radio Dobrogea, răspunzând unui ascultător din Anglia, că este păcat să meargă, în calitate de creștin ortodox român, la o biserică a catolicilor, ci că îi recomandă să meargă la o biserică a ortodocșilor greci. În cadrul aceleiași emisiuni au mai fost adresate și alte întrebări referitoare la catolici, precum chestiunea căsătoriilor, botezului și euharistiei săvârșite de catolici, ierarhul arătând că un ortodox nu poate avea părtășie liturgică cu alte confesiuni, iar dacă o face el părăsește Ortodoxia. Situația este, de altfel, reciprocă: nici catolicii nu participă la slujbe în lăcașurile de cult ortodoxe, anglicane sau lutherane și nu se împărtășesc la ortodocși. 

Ierarhul i-a explicat și unui român ortodox din Spania că nu poate să participe la slujbe și mai ales să se împărtășească în lăcașurile catolice. „Sunt ortodox, lucrez în Spania, merg la catolici. E păcat că la slujbe eu merg și iau ostia (pâine care se dă în loc de împărtășanie -n.red.)?”, a fost întrebarea adresată online de un ascultător.

„E păcat, pentru că noi nu avem comuniune. De aceea, faceți-vă timp, mai rar, mai când puteți, dar mergeți numai la Biserica Ortodoxă. Trebuie să vă mărturisiți acest păcat”, a răspuns ÎPS Teodosie.

O poziție similară, conform canoanelor, a avut și în ceea ce privește botezarea unui copil de către o familie rezultată din căsătoria dintre un catolic și o ortodoxă. „Dacă e botezat în Biserica Ortodoxă, cu naș ortodox, atunci botezul e valabil; dacă e botezat în biserica romano-catolică, trebuie rebotezat”, a lămurit ierarhul ortodox.

„Doamne, ferește! Este uluitor!” 

Cel mai tranșant a fost însă la adresa așa-numitelor căsătorii dintre persoane de același sex, care nu se pot oficia religios în Biserica Ortodoxă, din cauză că sunt contrare învățăturii creștine, Sfintei Scripturi și Voii lui Dumnezeu.

„Cred că (cei care încurajează „căsătoria” homosexualilor – n.r.) sunt total pe dinafară, în afara realității. Cum să încurajăm așa ceva, când în Sfânta Scriptură avem atâtea referiri că păcatul împotriva firii este atât de grav. A pierdut Dumnezeu cetățile Sodoma și Gomora pentru acest păcat. Este un păcat atât de grav, cum să încurajezi căsătoria? Doamne, ferește! Este uluitor!”, a mărturisit ÎPS Teodosie.

Aceste învățături fac parte, de altfel, din tradiția canonică ortodoxă, care ar trebui cunoscută de orice creștin practicant, ele nefiind o părere personală sau exclusivă a ierarhului, ci fiind împărtășite de întreaga Biserică Ortodoxă.

Totodată, este important de subliniat că ÎPS Teodosie nu a spus că ortodocșii nu ar trebui să intre în lăcașurile catolice ca turiști sau iubitori de artă,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button