Opinii

Ion Cristoiu – despre ascensiunea AUR: „Cu cât va fi mai atacat, cu atât partidul va creşte mai mult”

Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu scrie, pe blogul personal, despre ascensiunea AUR în intenţiile de vot ale românilor şi consideră că acest partid va urca în continuare în sondaje pe măsură ce va fi „atacat” tot mai insistent de propaganda actualei puteri.

În opinia jurnalistului, încercarea de a „lipi” AUR eticheta de partid fascist sau antisemit este o „aiureală” deoarece acest lucru ar presupune să existe o doctrină politică, însă AUR nu a prezentat până acum niciun program politic clar.

Cristoiu opinează că AUR creşte practic din vâlva care se face în jurul său şi este perceput ca singurul partid din opoziţie, în contextul în care USR nu mai prezintă seriozitate în ochii românilor după activitatea pe care a avut-o când a fost la guvernare, ajungând un partid tip „bulai de internet”.

Gazetarul este de părere însă că ascensiunea AUR indică un lucru mult mai grav: exasperarea poporului român în faţa greutăţilor şi a traiului zilnic tot mai dificil, în condiţiile în care Guvernul nu pare să aibă soluţii viabile pe termen lung, exasperare care la un moment dat se poate transforma în violenţă.

Mașinăria de propagandă a regimului Iohannis, înțelegînd prin asta propaganda produsă zilnic de structuri, dar și propaganda PSD și propaganda PNL, reunite în efortul de a menține la Putere cele două partide tradiționale și a zdrobi orice încercare de denunțare a miș-maș-urilor la nivel înalt, pun ascensiunea AUR pe seama ascensiunii fascismului în România. Identificarea AUR cu un partid fascist e ținta unei Cruciade declanșate de Alexandru Muraru, baron local PNL de Iași, Reprezentant Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei și Antisemitismului. Despre prestația iresponsabilă a lui Alexandru Muraru am mai scris. Am avertizat că Alexandru Muraru vorbește în numele Guvernului alcătuit din PNL-PSD-UDMR-Minorități. Nimeni din cele trei partide, în numele cărora se pronunță Alexandru Muraru, n-a ridicat într-o ședință a Coaliției problema unei analize a acțiunilor desfășurate de Alexandru Muraru în numele Guvernului României.

A pune ascensiunea AUR în sondaje pe seama caracterului fascist, antisemit, neo-legionar al partidului – cum face propaganda regimului Iohannis – e o greșeală uriașă pe care la un moment dat o vom plăti tot noi românii. O simplă privire aruncată asupra faptelor și vorbelor celor care se prezintă lideri AUR arată că e o manipulare grosolană a prezenta acest partid drept fascist. Imaginea care se încearcă a se impune opiniei publice se bazează pe afirmații aiurea, fără nici un argument, pe derapaje verbale, ale unor lideri ai AUR și nu pe susținerea consecventă unei politici programatice. Ultimul scandal – cel produs de Călin Georgescu – mi se pare semnificativ din acest punct de vedere. Ca să fii acuzat de cultivare a lui Corneliu Zelea Codreanu trebuie să dovedești că știi cît de cît viața și activitatea lui Corneliu Zelea Codreanu. Nu mi s-a părut că invitatul lui Răzvan Dumitrescu ar ști despre Corneliu Zelea Codreanu mai mult decît clișeele de pe la colțuri. Ca să acuzi un partid că e neo-legionar trebuie să aduci dovezi temeinice din doctrina sa. AUR n-are însă nici o doctrină. Cum să acuzi un partid ca fiind neo-legionar cînd el nu are o doctrină? Ca și Călin Georgescu, liderii AUR vorbesc ca să nu tacă. Dacă ar fi cît de cît mai riguroși cu ceea ce declară în public, le-ar sta mult mai bine. Identificarea AUR cu un partid fascist a dus la mijloace de luptă împotriva acestui partid care, în loc să-l coboare în sondaje, îl urcă.

Partide precum AUR, poreclite de unii extremiste și de alții anti-sistem, se hrănesc din vîlva mediatică făcută în jurul lor. De la alegeri, dar mai ales de la formarea noului Guvern, AUR e vedeta scenei noastre publice. De regulă, aceste partide creează ele scandaluri pentru a atrage atenția asupra lor. În cazul AUR, adversarii din politică și din presă creează în jurul AUR scandalurile care propulsează partidul în prim plan mediatic. Să luăm cazul lui Călin Georgescu. În cadrul interviului a bătut cîmpii cu grație. Orice om înțelept nu-i dădea nici o atenție. Scandalul uriaș creat de interviu a făcut din Călin Georgescu o vedetă a momentului. Ca să nu mai spun că mulți dintre cei care n-au urmărit interviul în direct s-au grăbit să-l vadă în înregistrare. Un alt mijloc prin care adversarii contribuie la urcarea AUR în sondaje e supradimensionarea partidului prin prezentarea drept Pericol major, drept Dușman care trebuie învins. Marea majoritate a electoratului află de la politicieni, de la jurnaliști, de dimineață pînă seara că AUR e un Pericol pentru Democrație, pentru Națiune, pentru UE. Pericol poate fi un partid numai dacă e mare, dacă e puternic. Prin urmare, mulți alegători sînt convinși că AUR e cel mai tare partid din România. Și-l votează.

Adevăratele cauze ale ascensiunii AUR trebuie căutate în formarea de către Klaus Iohannis a Coaliției PNL-PSD-UDMR-Minorități. Formarea acestei Coaliții, conduse de Klaus Iohannis, a creat un dezechilibru uriaș în democrația românească. În Opoziție au rămas două partide – AUR și USR. USR e practic insignifiant ca Opoziție prin preocupările minore, tipice bulei de Internet, într-o țară cu probleme de viață cumplite: creșterea prețurilor, creșterea facturilor la energie, falimentele produse de pandemie, starea spitalelor, starea școlilor. Spre deosebire de USR, AUR s-a apropiat (din instinct, nu din doctrină) de aceste probleme. Dacă PSD ar fi rămas în Opoziție, electoratul s-ar fi îndreptat către PSD în căutare disperată de soluții. Cum însă PSD e la Putere, electoratul se îndreaptă spre AUR. În condițiile unei Puteri de 70% în Parlament, exasperarea produsă de Putere e însemnată. Exasperarea duce la creșterea AUR în sondaje.

Spre deosebire de celelalte partide, AUR mărturisește în acțiunile sale o determinare vecină cu agresivitatea. Criza sanitară, criza energetică, paralizia Guvernului au crescut exasperarea și prin asta agresivitatea. Tot mai mulți români sînt convinși că singurele soluții de rezolvare sînt acțiunile agresive, violente:
Luarea Parlamentului cu asalt, intrarea în sediul Primăriei, blocarea intrărilor.

La astfel de acțiuni George Simion e maestru.
Ascensiunea AUR în sondaje dă seamă de o realitate din adîncuri deosebit de periculoasă.
Nu, nu e vorba de antisemitism, de fascism, de extremă dreapta.
E vorbă de exasperarea din care se naște violența.
Tot mai mulți români cred (în sinea lor, deocamdată) că problemele grave cu care se confruntă ei în ultimul timp se pot rezolva prin violență.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button