Politică

Iohannis merge pe mâna lui Ciolacu – Președintele este de acord cu aplicarea de noi taxe și impozite

Legea noilor măsuri fiscale, ce aduce schimbări substanțiale în privința impozitării muncii, elimină o serie de facilități fiscale și vine cu noi taxe, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Pachetul de măsuri fisclae aduce o serie de schimbări care intră în vigoare fie de la 1 noiembrie 2023, fie începând cu 1 ianuarie 2024.

Angajații și firmele din România, afectate direct de noile măsuri fiscale

Printre principalele măsuri fiscale, se regăsesc:

Microîntreprinderile vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri, dacă au venituri de până în 60.000 euro pe an și impozit de 3% dacă veniturile depășesc acest prag. Impozitul pe profit cu 16% este eliminat dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
-Scutirea de impozit în ITconstrucții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei. 
-De asemenea, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro și băncile vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
-Se aplică impozit suplimentar pentru persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro.
-De asemenea, veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită vor fi taxate suplimentar

TVA majorat pentru o serie de produse.

TVA de 5% rămâne valabil pentru asemenea produse precum cărțile, ziarele, revistele, muzee și evenimentele culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică.

TVA majorat de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

Pentru produsele cu zahăr adăugat TVA crește de la 9% la 19%.

-Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar angajaților cu venituri brute sub 14.000 de lei. 

Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice. 

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button