Politică

În plin război la frontiere, Iohannis decapitează serviciile de informații militare ale României

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind trecerea în rezervă a generalului cu patru stele Marian Hăpău, începând cu data de 2 iulie. Acesta era șeful serviciului secret din Ministerul Apărării Naționale.

Generalul Marian Paul Hăpău, directorul Direcţiei generale de informaţii a apărării (DGIA – serviciul secret al Armatei române), fusese decorat de președintele Iohannis la finalul anului trecut cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Tot luni, Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă și acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, pentru colonelul Andrițoiu Mihaela din Ministerul Apărării Naționale.

Iohannis l-a trecut în rezervă și pe generalul Marian Sima

General-locotenentul cu trei stele Marian Sima din Ministerul Apărării Naționale (MApN) a fost trecut miercuri în rezervă de președintele Klaus Iohannis.

Generalul Sima era șeful Direcției Informații Militare din toamna anului 2016, înainte fiind adjunctul atașatului Apărării de la Paris, în perioada 1998 – 2002.

Pe 16 ianuarie 2016, a fost decorat cu însemnele de cavaler al Legiunii de onoare de către Michèle Ramis, ambasadorul Franței în România, precizează sursa citată.

De asemenea, pe 8 iunie 2022, acestuia i-a fost oferit de către Republica Moldova medalia „Consolidarea frăţiei de arme”.  Motivul decorării de către Moldova nu a fost făcut public, însă un indiciu ar fi faptul că generalul-locotenent Marian Sima este specializat în conflictele îngheţate existente în spaţiul Mării Negre, precum cel din Transnistria, şi în riscuri militare asimetrice, scria România Liberă la acea vreme.

Jurnalistul Andrei Bădin speculează că Direcția de Informații Militare – Serviciul Secret al Armatei – ar fi sursa scurgerilor proiectului legilor securității.

Decizia a trecut oarecum neobservată în mass-media, deși a venit în contextul desfășurării războiului din Ucraina, la granițele României. Chiar generalul Sima recunoștea că una dintre misiunile Direcției pe care o conducea era culegerea de informații din teatrele de operații: „Aparent învăluită în mister, activitatea Direcţiei informaţii militare este concentrată pe furnizarea informaţiilor militare şi politico-militare relevante şi oportune în scopul prevenirii surprinderii strategice. În general, succesele serviciilor de informaţii rămân necunoscute publicului, motivat de faptul că, adesea, expunerea mediatică poate determina deconspirarea surselor sau dezvăluirea unor informaţii sensibile.

Natura activităţilor desfăşurate pentru asigurarea securităţii naţionale, respectiv culegerea de informaţii în teatrele de operaţii şi lupta împotriva terorismului impun ca nici măcar succesele anumitor misiuni să nu ajungă la cunoştinţa publicului. Desigur, nu opţiunea pentru secretizare exacerbată este soluţia, însă pentru eforturile depuse de serviciile de informaţii nu este recomandată mediatizarea unor operaţii, fie ele şi reuşite.

Direcţia informaţii militare trebuie să îşi păstreze profilul discret, în paralel cu promovarea unei comunicări interinstituţionale coerente şi consecvente, fiind necesară găsirea unui echilibru între nevoia de informare şi imperativul protecţiei activităţii de informaţii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button