ActualitateEconomie

Investitorii din zona imobiliară își amână proiectele până când piața va deveni mai potrivită și recreditarea va începe

La acest moment băncile din România au comandă pe unitate să oprească creditarea procesului de achiziție de locuințe.

În toate statele cu o economie puternică creditul reprezintă principalul instrument prin care se fac achiziții imobiliare. Cetățenii nu mai doresc să aștepte o viață pentru a cumpăra casa multă visată, ei preferă să ia credite și la bătrânețe să locuiască în propria locuință.

În România locuințele sunt ieftine comparativ cu piața internațională dar acest lucru deoarece statul nu oferă infrastructura necesară. Degeaba își fac investitorii treaba dacă statul nu construiește drumuri, rețele de apă și canalizare sau rețea de distribuție a energiei electrice.

Casa trebuie văzută și ca un bun plasament financiar, cu mult mai bun decât sistemele de pensii de stat sau private.

Dobânzile practicate sunt în general cu mult sub valoarea inflației ceea ce înseamnă că în realitate, deși ajungi să plătești de două ori creditul locuința va avea o valoare de piață de trei ori mai ridicată.

Spre exemplu o locuință valora în Pipera, acum 15 ani, sub 50.000 de euro, dar astăzi aceeași locuință se vinde cu peste 300.000 de euro.

Investițiile în imobiliare se dovedesc de departe a fi cele mai bune plasamente financiare.

Criza actuală este mult diferită față de crima din 2008. La acel moment oamenii de afaceri din România nu aveau disponibilități financiare, totul se baza pe bănci. Astăzi situația este una diferită, investitorii au bani, chiar foarte mulți, motiv pentru care își permit să aștepte. Mulți dintre ei deja au început afaceri în Dubai sau alte state ale lumii ce oferă condiții mai bune. Există dezvoltatori români care au la dispoziție zeci de milioane de euro, chiar sute de milioane de euro.

Multe proiecte de investiție sunt amânate tocmai pentru a se termina stocul existent. Piața nu este una foarte bogată și chiar dacă s-a intrat într-o perioadă de așteptare aceasta se va termina la începutul anului viitor.

Dobânzile la creditele imobiliare nu sunt deloc mari chiar și în condițiile de astăzi. Valoarea medie a costului creditului este undeva la 7-8%, la jumătate față de inflație. În condițiile în care chiriile au crescut achiziția unei locuințe ar trebui să fie în continuare prima opțiune.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button