Știrea Zilei

Haos înainte de alegeri – Autoritatea Electorală a tipărit greșit sute de mii de buletine de vot

Sute de mii de buletine de vot din mai multe județe trebuie să fie tipărite din nou, după greșeli uriașe de redactare. S-a întâmplat în comune, dar și la nivel județean, în Satu Mare și Buzău.

Un caz flagrant de eroare în redactarea buletinelor de vot este cel din comuna Sanislău, din județul Satu Mare, unde Alianța pentru Unirea Românilor s-a trasformat, pe buletinele de vot tipărite, în „Alianța pentru Unitatea Romilor”.

Tot în județul Satu Mare au fost tipărite greșit buletinele de vot pentru alegerea Consiliului Județean. În ciuda faptului că s-a dat „bun de tipar” pentru buletine de vot cu patru competitori pe o pagină, de la tipar au ieșit buletine de vot cu doar doi competitori pe pagină.

Greșeli au apărut și în alte județe: în Caraș-Severin o greșeală sesizată de PNL, în Arad și Botoșani probleme semnalate de PSD.

Cel mai recent caz este în județul Buzău, unde a ieșit scandal în Biroul Electoral Județean și sute de mii de buletine de vot trebuie să fie tipărite din nou.

De asemenea, art. 60 alin. (4) din Legea 115/2015 prevede că „buletinele de vot trebuie să fie tipărite cel mai târziu cu 10 zile înaintea alegerilor”.  Conform acestui articol de lege, toate buletinele de vot ar trebui să fie deja tipărite. Astfel, în situația unor erori, se ajunge la distrugerea tuturor buletinelor tipărite greșit, ceea ce însemnă sute de mii de buletine în județele Satu Mare și Buzău.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button