Distribuți acest articol

Crescătorii de porci trag un semnal de alarmă și afirmă că Guvernul e pus pe distrugere. În curând nu o să mai avem porc românesc pe masa de Crăciun din cauza unei legi care limitează numărul de porci în gospodărie la 5 ceea ce înseamnă că țăranul nu mai poate crește scroafe cu purcei și fermele nu mai pot vinde purcei către gospodari.

”Crescătorii de porci sunt cei care mi-au tras semnale de alarmă cu privire la acest Ordin 24, care prevede ca ţăranul să nu crească mai mult de 5 porci în gospodărie, nu are voie să aibă scroafă cu purcei, adică nu are voie să facă reproducţie. Fermele mari nu au voie ca să vândă către populaţie purcei şi atunci ceea ce se va întâmpla în următorii doi ani este că nu vom avea porc în gospodăriile românilor. Toate acestea ei le pun, cumva, în cârca pestei porcine africane, dar există atâtea măsuri de a preveni pesta porcină africană”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul Călin Matieş, care este, totodată, şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale.

Crescătorii de porci fac demersuri ca ministrul Oroș să revină asupra Ordinului nr. 24/29 ianuarie 2021 privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine. De asemenea, acesta a solicitat chiar pe această temă și o întâlnire în Comisia de Agricultură, care se pare că va avea loc marţi, 9 februarie, și la care vor participa cinci crescători de porci.


Distribuți acest articol