Politică

Guvernul nu poate da afară un colaborator al Securității pentru că nu îi permite legea – Ciucă a semnat pentru el

Guvernul nu poate să dea afară un angajat dovedit colaborator al Securității pentru că legea nu îi permite. Este vorba de fostul deputat de Vrancea Nicolae Ciprian Nica (PSD), care a fost cooptat în Secretariatul General al Guvernului, printr-o decizie a fostului premier Nicolae Ciucă.

Mass-media au scris încă din 2014 că Nicolae Nica a colaborat cu Securitatea. În 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a reconfirmat, prin decizie definitivă, sentința Curții de Apel București care admitea acțiunea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și stabilea calitatea lui Nica de colaborator al Securității

Cu toate acestea, a fost angajat în SGG prin decizia lui Ciucă, în octombrie 2022, în calitate de ”membru în cadrul Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative, pentru un mandat de 4 ani”.

Secretariatul General al Guvernului subliniază că e nevoie de schimbarea legislației pentru ca lui Nicolae Ciprian Nica și altor angajați care au colaborat cu Securitatea (dar care nu sunt funcționari publici) să li se înceteze raportul de muncă.

În prezent, conform legii, ei încetează să mai fie membri SGG doar dacă renunță de bunăvoie la calitatea de membru, nu își îndeplinesc atribuțiile din Regulamentul de Organizare și Funcționare sau mor:

Conform CNSAS și instanțelor judecătorești Nica își turna colegii de liceu care ascultau Europa Liberă, erau prieteni cu cetățeni străini sau dădea detalii despre unde locuiesc unii dintre ei. Nica a semnat angajamentul cu Securitatea în 2 iunie 1976, când a luat numele conspirativ ”Bratosin”.

Într-un comunicat de presă din 2014, citat de Digi24, Nica spunea că i-a fost încălcat dreptul la apărare și că a fost șantajat de Securitate:

„Afirm că mi-a fost încălcat dreptul la apărare deoarece magistrații au respins cererea de rejudecare a dosarului meu la Curtea de Apel București, ca urmare a faptului că în dosar nu s-a găsit ordinul de plată prin care eu făceam dovada plătii unei expertize grafologice”, scria deputatul.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button