Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateȘtiri

Gheorghița a mințit! Cetățenii afirmă că au fost vaccinați cu serul AstraZeneca din lotul cu probleme. Vaccinarea cu serul respectiv este stopată

Potrivit Biziday, numeroşi utilizatori ai aplicaţiei au sesizat faptul că au fost deja vaccinaţi anti-Covid cu lotul AstraZeneca suspendat în Italia şi în mai multe ţări europene – lotul ABV2856. Astfel de sesizări au fost primite din judeţul Timiş.

Totodată, Ziarul de Iaşi a primit sesizări similare de la persoane vaccinate în judeţul Iaşi.

Mai mulți români, în special din zona Iașului și Sucevei, au reacționat, pe paginile de socializare, după ce Italia a anunțat că sistează vaccinarea cu AstraZeneca, în urma raportării efectelor adverse la un lot de vaccin, spunând că și ei au primit acest ser, majoritatea în 7 martie.

Mai mulți români care s-au vaccinat la centre din Iași sau Suceava spun că au fost vaccinați cu ser de la AstraZeneca, din lotul ABV2856, lotul retras de Italia, din cauza efectelor adverse.

Una dintre persoanele vaccinate a primit serul în 7 martie, în județul Suceava, alta, în județul Iași, de asemenea, în 7 martie. Ambele buletine au înscris, pe buletinul de vaccinare, numărul lotului, respectiv ABV2856.

Cu toate acestea, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță a dat asigurări, miercuri, că lotul de vaccin retras din 9 țări europene nu a ajuns în România.

Documentele prezentate de români contrazic, însă, spusele coordonatorului Comitetului Național de Vaccinare.

Mai există, însă, un lot retras, cel despre care face referire Austria. Este vorba de ABV5300, potrivit EMA. Și acesta a fost retras după ce o persoană a raportat tromboză și a murit la 10 zile de la vaccinare. Alta a suferit un edem pulmonar după administrarea serului.

Agenţia italiană a medicamentului (AIFA) a anunţat joi că interzice folosirea unui lot de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, după ce a fost informată cu privire la efecte secundare grave, relatează Reuters.

Această măsură este luată cu titlu de precauţie, în contextul în care nu s-a stabilit, pentru moment, vreo legătură între vaccinarea cu vaccin din acest lot şi apariţia simptomelor respective, precizează Aifa.

Agenţia anunţă că procedează la efectuarea tutror verificărilor necesare.

Lotul vizat este lotul ABV2856.

Danemarca, urmată de Norvegia, au anunţat joi suspendarea folosirii vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, în urma unor tulburări de coagulare a sângelui semnalate la persoane vaccinate cu acest vaccin. Un asemenea caz a fost semnalat pe teritoriul danez.

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea

Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin careanunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate., se arată în documentul CNCAV.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button