Politică

George Simion(AUR), la Izvorul Mureșului: Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş trebuie să li se respecte dreptul la identitate naţională, dreptul la şcoală, dreptul la a folosi limba română în administraţie

Preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), Dragoş Burghelia, a declarat vineri, la Universitatea de la Izvoru Mureşului, că în Harghita şi Covasna vorbitorii de limbă română sunt discriminaţi la un nivel „nemaiîntâlnit”, arătând că sunt foarte multe evenimente finanţate din bani publici unde nu există afişe sau nu se asigură traducere în limba română.

„Lansăm în mod constant mesaje şi semnale de alarmă. În judeţele Harghita şi Covasna am ajuns la un nivel de discriminare în ceea ce priveşte vorbitorii de limba română, nemaiîntâlnită. Este o situaţie în care evenimente finanţate în mod direct, cu bani publici, cu bani de la autorităţile locale sau centrale, nu au niciun fel de inscripţionare, niciun fel de traducere, niciun fel de dublaj în limba română. Deci, vorbim despre bani, fie că vorbim de ministere sau de autorităţi locale, unde fiecare cetăţean contribuie, să fie discriminat în propria ţară să nu aibă acces la aceste informaţii de interes public”, a declarat Dragoş Burghelia.

Acesta a mai arătat că prioritară este identificarea unei strategii naţionale pentru această zonă, despre care spune că a fost lăsată de izbelişte timp de 30 ani.

„Aceasta este crunta realitate. Asta se întâmplă după 30 ani în care statul român nu-şi exercită autoritatea, suveranitatea, ne trezim cu alte forţe care, desigur, ocupă acest vid administrativ şi legislativ, în multe cazuri”, a mai spus liderul FCRCHM.

El a subliniat că Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş „reprezintă principalul senzor civic din această regiune”, care reuneşte peste 40 de asociaţii, fundaţii din toate domeniile şi din toate zonele de activitate din cele trei judeţe şi care apără drepturile românilor din cele trei judeţe.

La lucrările de la Izvoru Mureşului a participat şi liderul AUR, George Simion, care a spus că românilor din Harghita, Covasna şi Mureş „trebuie să li se respecte dreptul la identitate naţională, dreptul la şcoală, dreptul la a folosi limba română în administraţie”.

El a avut şi un mesaj către cetăţenii maghiari, reclamând „o politică segregaţionistă dusă intenţionat” în Harghita, Covasna şi Mureş.

„Repet de fiecare dată, pentru că avem o problemă în a găsi un canal de comunicare cu etnicii maghiari care trăiesc în România şi care de multe ori sunt lăsaţi pradă propagandei de vrajbă interetnică promovată de UDMR. Îi iubim pe toţi maghiarii care trăiesc în România şi sunt cetăţeni fideli ai statului român. Nu sunt probleme cu maghiarii care trăiesc în Timişoara, în Arad, în mare parte în Cluj, dar este o problemă cu politica aceasta segregaţionistă dusă intenţionat, nu doar de guvernul de la Budapesta, ci şi de guvernul de la Bucureşti în Harghita, Covasna şi Mureş şi mulţi dintre cetăţenii acestor judeţe sunt făcuţi să urască statul în care trăiesc. (…) Ştiu că marea majoritate a etnicilor maghiari sunt patrioţi români, sunt departe de ideile acestea de separatism etnic şi de şovinism şi de aceea vrem să îi asigurăm de fiecare dată că suntem alături de ei, că nu vor fi excluşi şi că vor avea toate drepturile, inclusiv cele naţionale de care se bucură toate minorităţile în România”, a spus George Simion.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button