Știrea Zilei

Gata, Iohannis s-a hotărât – A convocat o ședință CSAT în care se va discuta cedarea unei baterii Patriot către Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că va convoca o ședință CSAT pentru săptămâna viitoare, precizând că „probabil” se va discuta și despre solicitarea de cedare a unei baterii Patriot către Ucraina.

Klaus Iohannis a fost întrebat dacă cedarea unei baterii Patriot către Ucraina mai este o problemă de actualitate.

Problema este de actualitate, cu siguranță, și eu voi convoca o ședință a CSAT pentru săptămâna viitoare joi, ședință unde probabil se va discuta și această chestiune”, a răspuns președintele Iohannis.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 20 iunie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația prezidențială.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
  • Forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025;
  • Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;
  • Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei;
  • Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. și ASEE Solutions S.R.L.

În cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.

Context: Președintele Klaus Iohannis a declarat, în 7 mai, după întâlnirea de la Casa Albă cu președintele Joe Biden că unul din punctele de discuție a fost o eventuală cedare către Ucraina a unui sistem Patriot de apărare anti-aeriană.

Iohannis a explicat că României i s-a cerut să cedeze o unitate, însă o decizie în acest sens va avea loc în cadrul Consiliului Național de Apărare a Țării (CSAT).

Și președintele Biden a pus în discuție asta și am spus că suntem dispuși. Vom discuta în CSAT, să vedem ce putem să oferim și ce putem primi în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare anti-aeriană”, a transmis Iohannis.

Întrebat ce sistem ar putea fi cedată, atâta timp cât există unul singur funcțional la noi în țară, Iohannis a detaliat:

”Există unul funcțional care va rămâne în România. Celelalte care sunt în stare avansată de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba”, a completat președintele României.

Cea mai importantă caracteristică a sistemului PATRIOT, și cea care se pare că face diferența, este faptul că sistemul este conceput să poată angaja, simultan, mai multe ținte.

Odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România, în anul 2018 a luat ființă Regimentul 74 PATRIOT aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, reprezentând, în primul rând, un nou capitol în istoria sistemului național de apărare antiaeriană și antirachetă.

România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme PATRIOT aflata în serviciu şi testata în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale, se precizează pe site-ul Ministerului Apărării.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button