Politică

Fugarul Sorin Oprescu se bucură de libertate, în Grecia, cu pensia specială primită de la statul român

Tribunalul București a admis acțiunea lui Sorin Oprescu și al altor 94 foști deputați și senatori, care și-au cerut înapoi pensiile speciale.

Sorin Oprescu își va primi înapoi pensia tăiată în iulie 2023

Deși n-a mai călcat în România, după ce a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție, Sorin Oprescu va beneficia din nou de o pensie mărită, de fost senator.

Decizia instanței vine după ce 95 de foști aleși a dat în judecată Senatul și Camera Deputaților, solicitând repunerea în plată prevăzută de art 49 din Legea 96/2006, începând cu data de 1 iulie 2023.

În afară de Sorin Oprescu, pe lista foștilor parlamentari care au avut câștig de cauză în instanță, în acest proces, se numără: Ilie Sârbu, Sorin Stănescu, Nicolae Văcăroiu, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Nicolăescu, Anghel Iordănescu, Matei Vintilă (socrul lui Șerban Huidu), Adrian Nătase sau Octav Cozmâncă.

Sorin Oprescu a fost senator al României în două mandate, între anii 2000 și 2008. El nu a mai apucat să-și încheie al doilea mandat, pentru că a devenit Primar General al Capitalei, și a trebuit să renunțe la fotoliul de parlamentar.

Oprescu are dreptul la pensie specială, deși a fost condamnat penal

Legea prevede ca deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție nu mai au dreptul la pensie specială, însă doar în cazul în care infracțiunile au fost săvârșite în timpul mandatelor lor. Această prevedere nu i se aplică lui Sorin Oprescu, în condițiile în care, faptele pentru care a fost condamnat s-au petrecut după anul 2013, când acesta era deja primar general.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button