Economie

Fermierii din Dăbuleni vând pepenii la prețuri de nimic: În supermarket nu au loc

Se anunță un an fără profit pentru producătorii de pepeni din Dăbuleni, județul Dolj. Prețul în piața angro din localitate a scăzut foarte mult. Dacă la începutul campaniei, pepenii se vindeau cu 5 lei, luni, prețul a fost de 1,5 lei. Și nici în aceste condiții nu au existat cumpărători. În supermarket-urile străinilor pepenii românești nu au loc pe raft. Pepenii din supermarket sunt aduși din Turcia, Grecia sau Spania, de cele mai multe ori fiind plini de pesticide.

Luni, în piața de pepeni din Dăbuleni erau zeci de  tone de lubenițe. Producători cât vezi cu ochii, cumpărători deloc. Asta în ciuda faptului că prețul a fost de 1,5 lei pe kilogram, care a scăzut în doar câteva zile de la 5 lei.

În aceste condiții, producătorii sunt disperați că vor rămâne cu marfa nevândută.

„Nu avem cumpărători nici în aceste condiții. Chiar dacă îi dăm mai mult de pomană la prețul ăsta”, spune Ion Dumitru, producător local.

În localitatea Dăbuleni sunt peste 700 de hectare de teren cultivat cu pepeni verzi și galbeni.

Marin Olicanu cultivă pepeni de 40 de ani.

Costurile de producție s-au dubat față de anul trecut

„Producția este bună, dar prețul este foarte mic. Nu ne acoperim investiția. Anul acesta toate au fost scumpe. Să vinzi cu 1,8 lei e un preț foarte mic. De profit ce să mai vorbim?!”, spune producătorul.

Producătorii sunt dezamăgiți de prețul mic și mulți vor să renunțe anul viitor să mai cultive pepeni.

Costurile de producție au crescut ca urmare a majorării prețului la energie electrică, carburant, îngrășăminte, dar și la alte materiale utilizate pentru plantare. Toate se vor reflecta în prețul final al lubenițelor care vor ieși pe piață în iunie.

Față de anul trecut, costurile de producție s-au dublat, la unele produse chiar s-au triplat. Îngrășămintele s-au scumpit cu 130-150%, folia s-a scumpit cu 40%”, semințele cu 15%, turba, acel strat de pământ pe care îl folisim la plantare a crescut cu 20%. În acest context, în care prețul la energie electrică a crescut, motorina s-a scumpit, nu putem decât să scumpim și noi. Dacă anul trecut investeam în două hectare, anul acesta investim într-unul”, a declarat Cristi Treanță Ene, membru al unei asociații a cultivatorilor de pepeni.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

1 comentariu

  1. 1. NU MAI SUNT PEPENI DE DABULENI… Se folosesc seminte grecesti.

    2. Cand vii cu 10 lei/Kg la pepenii verzi si 15 la cei galbeni, in timp ce cei din Grecia au ajuns la maxim 3 lei, e clar ca nu voi cumpara din productia din Romania.

    3. Incepand cu anii 1997 – 2000, nu-i mai cainez pe tarani si fermierii romani… Preturile lor au fost de, minim, trei ori mai mari decat cele din alte tari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button