În urma apariției în spațiul public a unor cazuri de discriminare a copiilor cetățenilor români aflați la muncă sau stabiliți în Suedia, din cauza unei cărți cu tentă rasistă și xenfobă, ”Copiii căpșunarilor”, 4MEDIA.INFO a cerut un punct de vedere Ambasadei Suediei la București.
Doamna ambasador, Therese Hydén, a avut bunăvoința de a răspunde la întrebările noastre despre această situație neplăcută și consideră că ”hărțuirea și discriminarea nu pot fi tolerate niciodată, nici în Suedia, nici în altă parte”.
- Copiii români din Suedia ne-au spus că din cauza acestei cărți nu mai pot merge la școală, sunt discriminați și etichetați ca în cartea Jordgubbsbarnen( Copiii căpșunarilor) cerșetori, flămânzi, cu toaleta în curte, fără ferestre la casă, etc. Cum comentați acest lucru?
- În Suedia revine fiecărei școli să decidă ce literatură vrea să folosească în clase. Școlile sunt conduse de municipalități. Nici Guvernul, nici Ministrul Educației nu decid asupra cărților folosite în școli.
- Ambasada Suediei la București s-a declarat tot timpul împotriva rasismului, cum a fost posibil acest lucru în Suedia?
- Hărțuirea și discriminarea nu pot fi tolerate niciodată, nici în Suedia, nici în altă parte. Discriminarea este interzisă în Suedia și oricine se simte discriminat ar trebui să raporteze cazul său poliției sau Ombudsmanului pentru Egalitate, care se ocupă de cazurile de discriminare. Niciun copil nu trebuie să fie intimidat sau să se simtă discriminat în școală. Un astfel de comportament nu poate fi niciodată acceptat. Un copil care este agresat sau discriminat în școală ar trebui, de asemenea, să ridice problema școlii și a municipalității.
- Un copil român, Mario, a părăsit Suedia pentru că nu mai putea rezista discriminării la școală din cauza acestei cărți. Acest copil a vrut să se sinucidă din cauza acestor discriminări. Cine este responsabil pentru suferința acestor copii nevinovați?
- Din câte am înțeles din reportajul dvs. TV, băiatul pe nume Mario și-a spus punctul de vedere și a prezentat situația școlii unde avea cursuri și instituția a decis să nu mai folosească cartea la ore. Înțeleg, de asemenea, din reportajul dvs. că Mario a fost în contact cu autorul cărții Jordgubbsbarnen(Copiii căpșunarilor) pentru a-i explica punctul de vedere al autoarei. (- Sara Olausson: ”sunt jocuri politice la mijloc”). Dacă cineva susține că o carte incită la rasism sau discriminare, ar trebui să recurgă la sistemul legal și să raporteze cartea poliției, iar cazul ar trebui investigat. Dacă există îngrijorări cu privire la modul în care se desfășoară educația în școlile suedeze sau există îngrijorări cu privire la cărțile care sunt utilizate în școli, aceasta ar putea fi adusă la cunoștință Agenției Naționale Suedeze pentru Educație (Skolverket), care supraveghează performanța educației în limba suedeză în școli.
Domna ambasador, Therese Hydén, a ținut să clarifice de asemenea, că această carte, Copiii căpșunarilor, nu a primit niciun premiu în Suedia.