Actualitate

Eugen Doga, îndemn de Ziua Națională a României: Să ne simțim ca acasă oriunde ne-am afla pe meleagurile lui Burebista, Ștefan cel Mare ori Mihai Eminescu

Marele compozitor Eugen Doga a venit cu un mesaj de Ziua Națională a României. El ne-a îndemnat să ne cunoaștem mai bine, să ștergem înstrăinarea băgată cu forța în conștiințele noastre și să ne simțim ca acasă oriunde ne-am afla pe meleagurile lui Burebista, Ștefan cel Mare ori Mihai Eminescu.

Admiratorilor muzicii mele le doresc să se bucure de viață, să crească copii, să vină la concertele mele, chiar dacă sunt nu prea multe deocamdată, și să caute înregistrări CD în magazine ori să deschidă siturile mele pe internet. Eu duc dorul de întâlnirile cu spectatorii, petrecute în aer liber la Iași și București, la Ateneul Român și Aula Palatului Cantacuzino, în Sala de concerte Radio ori la premiera filmului „Șatra” în cinematograful „Patria”. Cu toată dragostea îi voi primi și la mine acasă, la Chișinău. Acolo am amenajat un Salon de muzică, unde ne adunăm prietenește pentru a asculta muzică, unde cântă cvartetele de corzi, vocaliștii ori ansamblurile mici de copii de la școala de muzică, care-mi poartă numele. Am și o cameră care o numesc „Casa Mare”, ca la mama, în amintirea mamei. Veți vedea, că la noi, e ca și pe la voi, ca la noi toți, unde se vorbește, se gândește, unde răsună colindele la ferestrele gospodarilor în timpul sărbătorilor de iarnă, unde se fură fetele de mirese ori se așterne pe înserate în văile satelor fumul azuriu din hogeacurile caselor cu acoperișuri în forme de piramidă”, a subliniat maestrul Eugen Doga. 

Supranumit „Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga, născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a adunat pe parcursul vieţii numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale. Marele compozitor basarabean este înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii.

Cel mai cunoscut vals al lui Eugen Doga a fost compus pentru coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra fiară”.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button