ActualitateMagazin

Enzima care mănâncă plastic: „Devorează” un PET în câteva zile

O echipă de cercetători de la Universitatea din Portsmouth, Regatul Unit, a creat o nouă „super enzimă” care poate dezintegra plasticul de şase ori mai repede decât precedenta.

Cocktail-ul nou ar trebui să grăbească procesul de reciclare a PET-urilor (polietilen tereftalat), cel mai folosit tip de plastic pentru băuturi, haine sau covoare. PET-ul are nevoie de sute de ani ca să se dizolve în mediu, dar enzimele nou create îl pot „devora” în câteva zile.

John McGeehan, co-autor principal al studiului, a declarat pentru CNN că această inovaţie reprezintă un pas imens pentru reducerea poluării cu plastic. „De fapt, şi noi suntem surprinşi că funcţionează aşa bine”, a declarat McGeehan, precizând totodată că enzima nu este suficient de performantă pentru a fi viabilă din punct de vedere economic.

Cercetătorii au primit finanţare pentru a-şi continua studiul, iar ambiţia lor este să contribuie la reciclarea masivă a plasticului, astfel încât să nu se mai folosească combustibili fosili pentru producţia de noi materii prime.

 » sursa: ebihoreanul.ro

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button