De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Ungaria a încercat să ia măsuri dure pentru a menține în frâu prețurile. Printre măsurile luate se numără plafonarea prețurilor la carburanți și unele alimente de bază.
Astfel, preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi pentru un litru (1,22 euro), cel mai mic în acest moment în toată Europa, ceea ce a atras automobiliștii din statele vecine.
Dar acum, la pompă, pentru a face plinul, este absolut necesară dovada că vehiculul este înmatriculat în Ungaria; este imposibil să se meargă cu bidoane, fermierii trebuie să vină cu utilajul agricol etc.
Măsurile, care au tăiat 5 – 6 puncte procentuale din inflaţia de bază, ar urma să expire luna viitoare. „Există o probabilitate ridicată ca războiul să se prelungească şi anul 2023 să fie, de asemenea, plin de incertitudini şi dificultăţi. Omenirea suferă de pe urma războiului şi a consecinţelor sale economice”, a declarat premierul Victor Orban, la postul public de radio, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Orban, fără măsurile de plafonare a preţurilor la benzină şi motorină, preţurile pe piaţă ar fi fost de aproximativ 700 – 900 forinţi.
De altfel, foarte des benzina și motorina lipsesc oricum. Toate acestea sunt consecința înghețării spectaculoase a prețurilor. Benzinăriile din Ungaria sunt nevoite să vândă combustibilul pe pierdere, la un preț mai mic decât cel cu care l-au cumpărat, în contextul în care prețul petrolului continuă să crească.
Șeful grupului energetic MOL, Zsolt Hernadi, a afirmat că eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi motorină va fi necesară pentru asigurarea siguranţei aprovizionării pe termen lung.
Pe de altă parte, Victor Orbán are nevoie de tot mai multe fonduri pentru a-și putea ține promisiunile electorale, motiv pentru care a introdus un pachet masiv de noi impozite impuse întreprinderilor pe „profiturile excepționale”.
Pentru a ascunde toate acestea sub retorica lui complotistă obișnuită, Orbán a acuzat vineri „cercurile de afaceri care profită de pe urma războiului”, menționând în special ținta sa preferată, pe miliardarul american de origine maghiară George Soros, descris de el ca fiind un… „instigator al războiului” din Ucraina.
Și comisarul european, Thierry Breton, a cerut săptămâna trecută Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanşarea unei proceduri de infringement.
Potrivit unei scrisori a Comisiei Europene, executivul UE îşi rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi posibile amenzi.
Hai siktir băi Maimuțoi Matei Alexandru !!? Cind domnul Liviu Dragnea din vechiul PSD aproba O.U.G 114 prin care plafonarea preturile la energie electrica , gaze naturale și combustibil, dobitocii imbecili de romani. Strigau în gură mare în piață publică..MUIE PSD .. MUIE DRAGNEA ..MUIE DĂNCILĂ. DRAGNEA LA PUSCARIE !!?? Uite că Ungurii nu sunt un popor de timpiti și dobitoci că romani. I-au acordat încredere lui Viktor Orban !! Ce apără interesele economiei și populație ungare Poți sa ne luminezi și pe noi ce sa întâmplat și de ce, în prima zi de guvernare NEO-PD-Listo-USR-ista ?? Îți spun eu dacă nu știi?? Au abrogat O.U.G 114 elaborata de către PSD-DRAGNEA. Știi de ce?? Și în interesele cui ?? Știi ce sa întâmplat cumva cu economia României după această liberalizarea?? Dar cu populația României?? Nu uita, Ungaria nu are strop de petrol și gaze naturale în subsolul patriei. Pe cind noi ne asiguram necesarul din propua producție de gaze și petrol în proporție de 80% din resurse interne. De ce la noi peste 9 lei litru de benzină și motorina?? Și la unguri 5,2 lei ??
Bine mai analfabetule.
sa ti iau mortii in pula si tie si lui dragnea
Stirea este veche,si doar masinile inmatriculate in Ungaria mai pot alimenta la pretul de 480 forinti,verificati inainte de a mai posta stiri dinastea.Intradevar statul maghiar are grija de cetatenii lor,in schimb la noi,nu mai are rost sa comentam ca stim deja ce este.Suntem piata de desfacere pentru altii