Economie

Economistul Mircea Coșea: Guvernul nu are un plan pentru a mări pensiile

Profesorul de economie Mircea Coșea a clarificat ce înseamnă majorarea pensiilor și a vorbit despre inflație și dobândă. 

”Teoretic este total greșit ceea ce se întâmplă. Pentru că nu este o creștere a pensiilor. Creșterea pensiilor pornește de la punctul de pensie. Ceea ce se vorbește acum se referă la creșterea veniturilor celor care încasează pensii”, este de părere profesorul de economie Mircea Coșea.

”Noi vorbim de nu știu câți ani, iar în ultimul timp aproape în fiecare zi despre o reformă a pensiilor și despre eliminarea inechităților. Tocmai aici se face o inechitate, pentru că nu poți să reduci impozitul atunci când pensia este obținută prin contributivitate. Contributivitatea aduce echitate: primești cât ai contribuit”, a explicat expertul, apreciind că ”este încă o vorbă aruncată”.

Pentru că, a continuat profesorul, ”Guvernul trebuie să spună foarte clar dacă reușește, la 1 ianuarie 2023 să mărească pensiile și cu cât. Declarațiile de până acum ne arată nu doar că Guvernul nu știe dacă va reuși să mărească pensiile, dar nici măcar nu are un plan în această direcție. Pentru că declarația guvernamentală a fost foarte clară și foarte paradoxală: vom mări pensiile, dar nu știm cu cât. Cum adică? Nu se face un plan, nu există un buget, nu se face o rectificare”, a întrebat, retoric, profesorul Coșea.

În altă ordine de idei, domnia sa a arătat că ”o inflație mai mare face ca și dobânda să crească. Din păcate însă, această creștere a ROBOR-ului la care asistăm în ultimele luni a dus la o scădere foarte mare a puterii de cumpărare la anumite categorii ale populației, a înrăutățit nivelul de trai al populației. Iar Banca Națională nu poate singură să stăpânească inflația dacă nu există și o măsură structurală, adică pe structura economică. Inflația pe care o traversăm acum nu este doar pe costuri, nu este doar monetară, este și datorită structurii. În momentul în care statul trebuie să plătească miliarde de lei pentru acoperirea datoriei și se împrumută la dobânzi la cel mai înalt nivel din Europa, consider că inflația nu poate fi stăvilită, dacă nu există și altfel de măsuri”, a spus Mircea Coșea la România TV, conform dcbusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button