Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pe 27 mai 2019, de Înalta Curte, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul „Angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.”
Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, are termen astăzi, marți, 12 ianuarie, la Înaltă Curte într-un proces care are ca obiect o cerere de revizuire, cale extraordinară de atac, împotriva sentinței de 3 ani și 6 luni de închisoare primită în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman.
Procesul lui Liviu Dragnea a fost deschis pe 10 noiembrie, iar primul termen a fost stabilit pe 12 ianuarie 2021, conform portalului Înaltei Curți.
Revizuirea făcută de fostul politician vine în contextul în care Înalta Curte i-a respins în serie celelalte căi extraordinare de atac: cererea de habeas corpus- o contestație la executare, contestația în anulare și recursul în casație.
Când se poate cere revizuirea
Conform codului de procedura penală, revizuirea poate fi cerută în mai multe condiții.
(1) Revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:
a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunțate în cauză;
b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declarația unui martor, opinia unui expert sau pe situațiile învederate de un interpret, care a săvârșit infracțiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influențând astfel soluția pronunțată;
c) un înscris care a servit că temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecății sau după pronunțarea hotărârii, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauza;
d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracțiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauza;
e) când două sau mai multe hotărâri judecătorești definitive nu se pot concilia;
f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală care, după ce hotărârea a devenit definitivă, a fost declarată neconstituțională că urmare a admiterii unei excepții de neconstituționalitate ridicate în acea cauza, în situația în care consecințele încălcării dispoziției constituționale continuă să se producă și nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunțate.
(2) Revizuirea hotărârilor judecătorești penale definitive, exclusiv cu privire la latură civilă, poate fi cerută numai în față instanței civile, potrivit Codului de procedura civilă.
(3) Cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) și f) pot fi invocate că motive de revizuire numai în favoarea persoanei condamnate sau a celei față de care s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei.