ActualitateȘtiri

Din cauza mafiei din ENERGIE, inflația a crescut cu 1,3% în Ianuarie

Din cauza scumpirii energiei, inflația lunară a crescut cu +1,3%, echivalentul a jumătate din creșterea prețurilor în întreg anul trecut. Preţul energiei electrice a fost în Ianuarie cu 18,3% mai mare decât în decembrie 2020 din cauza așa zisei liberalizări a pieței energetice.

Comparativ, rata lunară a inflaţiei se menţinuse la 0,1-0,3% în ultimele luni ale anului trecut şi fusese chiar negativă, în august şi septembrie.

Faţă de ianuarie 2019, creşterea tarifelor la energie electrică se situează la 17,4%. În acelaşi timp, preţul gazelor s-a diminuat cu 2,8%, iar cel pentru energie termică a rămas neschimbat.

Având în vedere schimbările recente de pe piaţa de energie, Instutului Naţional de Statistică a anunţat că ”având în vedere modificările legislative privind liberalizarea tarífelor la energía electrică şi gazele naturale furnizate consumatorilor casnici, începând din luna ianuarie 2021, energia electrică şi gazele naturale nu vor mai fi incluse in grupa produselor cu preţuri reglementate”. 

Back to top button