Recomandarea redacției

Criza economică nu lovește partidele politice – Contracte de milioane SECRETIZATE între partide și instituțiile media, deși sunt bani publici

Partidele au plătit, în ultimii trei ani, peste 300 de milioane de lei din bani publici pentru propagandă și promovarea în presă. Numai în ultimele două luni, PNL și PSD au cheltuit aproape 3 milioane de euro. PSD secretizează informațiile despre beneficiarii banilor publici, notează Europa Liberă.

Câți bani au încasat partidele în 2022 (ianuarie – aprilie)

  • PSD – 32.056.854 de lei (din care au plătit 8.104.723 pentru presă și propagandă);
  • PNL – 27.176.141 de lei (din care au plătit 6.087.342 pentru presă și propagandă);
  • USR – 14.649.811 de lei (din care au plătit 137.608 pentru presă și propagandă);
  • AUR – 6.488.054 de lei ( nu folosește banii din subvenție pentru promovare);

Fenomenul contractelor între partide și instituțiile media a căpătat o amploare deosebită în ultimii ani, remarcă analiștii. Pe măsură ce Parlamentul a aprobat majorări substanțiale ale subvențiilor încasate de partidele parlamentare, sumele care au plecat din conturile formațiunilor politice spre media au crescut exponențial.

Un cerc vicios”, după cum îl descria un parlamentar pentru Europa Liberă. Valoarea subvențiilor a crescut de peste 17 ori în ultimii 5 ani, de la 14,5 milioane de lei în 2016, până la un vârf de 252 milioane de lei în 2020.

Simultan, în ultimii trei ani se înregistrează o explozie a încasărilor instituțiilor media din banii publici de la partide, ministere sau primării. Datele sunt cuprinse în rapoartele Curții de Conturi sau ale Autorității Electorale Permanente.

Nu se știe însă cine sunt beneficiarii sumelor plătite de partide din bani publici și nici care este relația între instituțiile media și politicieni.

Europa Liberă a consultat datele referitoare la banii virați de partide în contul unor instituții media sau pentru propagandă în ultimii trei ani, iar suma depășește 300 de milioane de lei (peste 60 milioane euro). În 2019 și 2020, România a avut patru runde de alegeri: europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare.

Vârful de plată a fost 2020, peste 137 milioane de lei (27.5 milioane euro). De menționat, că 2020 este anul în care s-a înregistrat și cea mai mare valoare a subvenției.

Informațiile Curții de Conturi și ale Autorității Electorale Permanente nu prezintă o situație defalcată pe partide a cheltuielilor sau a instituțiilor media, ci doar sumele brute.

Din 2021, AEP a început să prezinte cât alocă fiecare partid pentru promovarea în presă și pentru propagandă, dar fără a specifica exact unde ajung sumele.

Back to top button