ActualitateMagazin

Credincioşi „necredincioşi”: Spitalul Municipal Oradea are primul dosar penal, din partea familiei unui decedat cu Covid

Pentru Spitalul Municipal din Oradea, toamna nu aduce doar tot mai mulţi pacienţi cu Covid pe zi ce trece, ci şi o problemă juridică inedită. De o lună, singura unitate care tratează bolnavii cu SARS-CoV-2 din Bihor are un dosar penal la Parchetul Oradea, în urma plângerii rudelor unui pacient decedat pe fondul infectării, dar convinse că virusul nu există.

„Procese ne mai lipseau, pe lângă problemele de zi de zi, pentru a asigura bolnavilor locuri în spital suficiente, medici, asistente şi medicamente”, spune managerul Maria Silaghi.

În sac, cu coşciugul închis

La începutul lunii septembrie, într-un compartiment ATI al Spitalului Municipal se stingea un bărbat de 72 ani confirmat cu Covid după ce o altă persoană din familie fusese infectată şi ea, suferind şi de alte boli cronice, specifice vârstei. Ca în toate cazurile de deces Covid, însă, familia n-a putut să-i facă o înmormântare obişnuită.

Potrivit Ordinelor 437/2020 şi 570/2020 ale Ministerului Sănătăţii, pentru identificarea, transportarea şi înhumarea cadavrelor există un protocol special, menit să prevină riscurile de infectare. Certificatul constatator al decesului este eliberat de medicul curant din spital şi nu se mai face autopsie anatomo-patologică, putând fi făcute doar autopsii medico-legale în condiţii expres prevăzute de Codul de procedură penală, dacă moartea e considerată suspectă.

Rudele sunt informate telefonic şi trebuie să se prezinte la spital în 24 de ore pentru identificare, moment la care nu pot asista mai mult de 2 persoane, echipate cu costume de protecţie. Trupul nu poate fi îmbălsămat, ci este pus într-un sac impermeabil dublu, ermetic închis, peste care se pulverizează substanţe biocide, până când îl preia o firmă de pompe funebre, obligată să-l aşeze în sicriu cu capacul închis şi sigilat. Coşciugul rămâne aşa până la înhumare sau incinerare, care trebuie să aibă loc în maximum 24 de ore,

 » sursa: ebihoreanul.ro

Back to top button