Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) îi cere primarului Capitalei, Nicușor Dan, să analizeze legislația și licitațiile pentru transportul între București și Voluntari.
În contextul actual, în care Serviciul de Transport Voluntari amenință Primăria Capitalei că va suspenda autobuzele între București și Ilfov, începând de astăzi, Nicușor Dan trebuie să afle și cum s-a ajuns la existența acestui transport operat de compania din Voluntari, nu doar să dea vina pe fosta administrație, pentru acumularea datoriilor.
Cum a ajuns societatea Primăriei din Voluntari, condusă de soțul fostului primar Gabriela Firea, să presteze acest serviciu și să primească atâția bani de la Primăria Capitalei? Serviciul a fost delegat de fosta administrație, întâi pe 2 ani, apoi pe 10 ani, valoarea estimată anuală din ultimul contract fiind de peste 100 milioane lei/an.
„‘Este un moment pe care eu l-aş cataloga, fără să exagerez, istoric, pentru că de 11 ani avem o legislaţie care priveşte transportul intercomunitar, avem de asemenea de zece ani regulamente europene, dar abia astăzi (…) putem să constituim o asociaţie de dezvoltare intercomunitară pentru transportul public al regiunii Bucureşti – Ilfov. Faptul că noi astăzi începem un moment T zero de calitate, performanţă, transport integrat şi predictibil, în regiunea Bucureşti – Ilfov, nu înseamnă că vom crea o dificultate mediului privat din zonă. (…) În afară de delegarea directă a serviciului de transport public – potrivit prevederilor legale, naţionale şi europene – şi companiile private vor putea, pe traseele neacoperite de RATB, să liciteze pentru a acoperi aceste curse. Cred că este un bun început şi pentru societăţile private, pentru că vor intra şi în legalitate, şi în permisiunea de a acoperi aceste trasee”, declara primarul Gabriela Firea, pe 20 iulie 2017, la semnarea acordului pentru înființarea asociației care avea ca scop livrarea de bani către primăria Voluntari condusă de Pandele.
„Membrii COTAR pot aduce dovezi pentru a arăta când și cum s-a încălcat legea. Devăluirile care au apărut în mass-media, în ultimele două zile, par a duce către un dosarla DNA. Dincolo de acest aspect, actualul primar general ar trebui să verifice cu mai mare atenție contractele și caietele de sarcini pentru licitații. ”, se arată în comunicat.
„Firma din Voluntari nu trebuie să primească banii de la Primăria Capitalei, legea este foarte clară,” banii Primariei Generale pot fi folositi doar pe raza administrativa aMuncipiului Bucuresti.
————————————————————————————————————
- COTAR, către Nicușor Dan: Firea a făcut contracte cu dedicație pentru Pandele. Urmează un dosar la DNA. Nu mai plătiți bani la firma din Voluntari
- Voiculescu a fugit de medici: Vine unul care stă pe Facebook să ne dea lecții după ce am făcut 25 de ani de carte
- La fel ca la Colectiv, mai mulți oameni mor în spitale. A mai decedat un pacient
————————————————————————————————————
„Prin această firmă/asociatie ADBI, s-au dat banii bucureștenilorpentru transportul din Voluntari,in loc sa fie dirijati in alte directii mai importante din infrastructura Bucurestiului . Sunt linii de transport, precum cea dintre Piața Presei Libere și Vadul Anei, pe care circulă 9 autobuze, deși sunt foarte puțini călători. Dacă urmărim evoluția transferurilor între bugetele celor două orașe, de când au fost excluși operatorii privați și s-a introdus firmă din Voluntari, cifrele arată că s-a folosit acest parteneriat „strategic” pentru a se înființa linii de transport de persoane în interiorul orașului Voluntari, din bugetul Capitalei. Pe străzile din Voluntari circulă autobuze precum cele de pe liniine din București.
Pe lângă faptul că blochează străzile, din cauza dimensiunii lor, sunt achiziții făcute pe banii Primăriei Municipiului București. Mai mult, în timp ce se plăteau sume imense doar pentru firma din Voluntari, STB a făcut împrumut la BRD, girat cu activele, pentru plata salariilor.”
Operatorii privați au fost obligați să participe la licitații cu autobuze noi, Euro 6, în timp ce firma domnului Pandele a cumpărat autobuze vechi, fabricate în 2005-2006, Euro2 și Euro 3, pentru aceleași trasee. Consiliul Concurenței nu s-a autosesizat niciodată, în acest caz, deși COTAR a semnalat aceste lucruri, de mai multe ori. Pe banii bucureștenilor s-au făcut achiziții pentru firma din Voluntari, cumpărându-se toate parcurile auto care erau de aruncat la gunoi în vestul Europei. Se vorbește despte poluarea din Capitală, cauzată în mare măsură de traficul auto, dar nicio autoritate nu a verificat aceste autobuze vechi, din Voluntari, care ajung până spre centrul Bucureștiului. I-am solicitat o întâlnire Primarului General, Nicușor Dan, să îi expunem întreaga situație și să-i solicităm să studieze cu atenție istoricul tuturor contractelor și licitațiilor din care au fost eliminați transportatorii privați, în favoarea firmei de la Primăria Voluntari, iar dacă va considera necesar să deschidă anchetă în acest caz.”, se mai arată în comunicatul transportatorilor.
Prin Hotărârea 255 din 18 iunie 2020, Consiliul General a aprobat delegarea serviciului operatorului economic pe încă 10 ani. Valoare contractului pe 10 ani este de circa 1 miliard de lei, cam 100 milioane lei/an.
Costul planificat pentru primul an al contractului este de aproape 94 milioane lei, la care se adaugă investiții de 4,7 milioane lei și un profit de aproape 4 milioane lei. Numărul de km planificați pentru primul an, circa 8,9 milioane pentru 19 linii, circa 784 de curse zilnic cu 94 de autobuze. Numărul de autobuze pe linie este între 1 și 6.
Contractul prevede ca beneficiarul să plătească o compensație lunară operatorului care se calculează după următoarea formulă: Compensația pentru efectuarea Obligațiilor de serviciu public = Cheltuielile de exploatare eligibile + Cheltuieli comerciale + Profit rezonabil – Venituri ale Operatorului asociate Obligației de serviciu public, la care se adaugă Cota de investiții. Beneficiarii trebuie să plătească în această compensație și gratuitățile oferite călătorilor de primarii .
Rata profitului rezonabil stabilita de Entitatea Contractantă pentru întreaga durată de valabilitate a Contractului, este de 4,23%/an dar nu scrie nicăieri ce cotă revine fiecărui UAT în parte.
În prezent, din 67 linii regionale, 16 sunt operate de STV, 4 de STCM Ecotrans, iar restul de 47 de STB.
Liniile operate de Serviciul de Transport Voluntari sunt:
- R403 – Piața Presei – Vadu Anei – STV SA
- R407 – Republica – Bălăceanca/Sat Poșta – STV SA
- R411 – Bucur Obor – Gagu – STV SA
- R412 – Bucur Obor – Maineasca – STV SA
- R413 – Bucur Obor – Șindrilița – STV SA
- R416 – Metrou Pipera – Str. Gării Pantelimon – STV SA
- R417 – Bucur Obor – Cozieni – STV SA
- R440 – Piața Sudului – Leordeni – STV SA
- R450 – Metrou Pipera – Complex Comercial Băneasa – STV SA
- R451 – Republica – Tânganu – STV SA
- R459 – Metrou Pipera – Dumbrăveni-Spital SRI – STV SA
- R460 – Republica – Pod CFR Ștefănești – STV SA
- R461 – Șoseaua Ștefan cel Mare – Pod CFR Afumați – STV SA
- R467 – Bucur Obor – Pod CFR Afumați – Autobuz regional – STV SA
- R468 – Bucur Obor – Gagu – STV SA
- R473 – Strada Gării Pantelimon – Complex Comercial Băneasa – STV SA
Tarife operate de societate sunt:
- Abonament lunar valabil pe una linie preorășenească (regionala) – 35 lei
- Abonament lunar valabil pe doua linii (una linie preorășeneasca (regionala) si una linie urbana) – 95 lei;
- Abonament lunar nominal valabil pe toate liniile in Bucuresti si județul Ilfov – 125 lei
- 1.5 lei inclusiv TVA / călătorie pentru liniile preorășenești.
SERVICIUL TRANSPORT VOLUNTARI este societatea Consiliului Local Voluntari. Primarul orașului Voluntari este Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, primar al Bucurestiului din iunie 2016 până în octombrie 2020.
Al treilea operator regional este STCM Ecotrans. Acesta are doar 4 linii:
- R476 – Piața Clăbucet – Pasaj CFR Chitila – Autobuz regional -STCM Ecotrans
- R429 – Valea Cascadelor – Pasaj CFR Chitila – STCM Ecotrans
- R470 – Complex Comercial Colosseum – Tudor Arghezi (Mogoșoaia) – STCM Ecotrans
- R481 – Adora Urban Village (Bragadiru) -Celofibrei (Bragadiru) – STCM Ecotrans
Datoriile PMB către ECOTRANS pentru lunile noiembrie și decembrie 2020 se ridică la 676.000 lei.