Politică

Copiii români din Huedin sunt primiți la noua grădiniță doar dacă știu limba maghiară

Disensiuni la Huedin, după ce reprezentanții Parohiei Reformate din localitate au anunțat că la grădinița proaspăt construită cu finanțarea guvernului maghiar pot veni și copii români, dar predarea se face doar în limba maghiară – aceasta fiind o condiție a finanțatorului.

Kelemen Hunor a fost și el prezent la inaungurarea grădiniței și este citat într-un comunicat al bisericii reformate referindu-se la educația în limba maternă ca la „piatra de temelie” necesară pentru păstrarea culturii. Potrivit unui reprezentant al Bisericii Reformate, la grădiniţa din Huedin – care a fost construită de Biserică cu sprijinul statului ungar – pot veni şi copii români, însă limba de predare va fi limba maghiară, a scris cotidianul maghiar Krónika, potrivit Hirado.

Cotidianul a vorbit cu protopopul reformat al Țării Călatei, István M. Vincze, după ce deschiderea noii grădiniţe de la Huedin a stârnit indignare. Preşedintele organizaţiei locale PSD a spus că partidul său va vota hotărârea de consiliu local – necesar pentru funcţionarea grădiniţei în cadrul sistemului de stat – numai dacă noua clădire îi va primi pe toţi copiii oraşului, indiferent de naţionalitate și limba vorbită. Politicianul social-democrat a pus şi condiţia ca celelalte două grădiniţe ale oraşului – care funcţionează în clădiri vechi – să fie închise, iar copiii să fie mutaţi în noua grădiniţă.

Protopoul a explicat că „nimeni nu este exclus, grădiniţa este deschisă în faţa tuturor”. Însă a mai adăugat şi că limba de predare din noua clădire va fi limba maghiară, aceasta fiind o cerinţă din partea finanţatorului construirii clădirii, potrivit Hirado, care citează Kronika. Episcopul a remarcat că biserica pune clădirea la dispoziţia municipalităţii fără niciun cost, singura solicitare fiind doar aceea ca educaţia să se facă în limba maghiară. István M. Vincze şi-a exprimat şi îngrijorarea cu privire la faptul că din cauza disputei, decizia de consiliu local necesară nu poate fi luată deocamdată. Iar acest lucru ar fi necesar pentru ca la startul anului şcolar, în noua clădire să poată începe educaţia.

Într-o declaraţie dată miercuri agenţiei ungare de presă MTI, Mária Búzás Fekete, viceprimarul oraşului Huedin, şi-a exprimat speranţa că problema va putea fi rezolvată, pe plan local existând o coaliţie formată între PNL şi UDMR. Noua grădiniţă de la Huedin care a fost construită de Biserica Reformată, cu sprijinul statului ungar, a fost inaugurată la 17 iulie. Edificiul cu două niveluri a costat 300 de milioane de forinţi (760.000 de euro) şi va găzdui patru grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă. Din cei 9.300 de locuitori ai oraşului Huedin – considerată „capitala” Ţării Călatei – aproape 30% sunt maghiari, în apropiere existând şi o serie de sate majoritar maghiare.

În consiliul local format din 15 membri, PNL are şase reprezentanţi, UDMR şi PSD câte trei, iar USR, doi; un consilier local a fost ales ca independent. La inaugurarea din 17 iulie a fost prezent și vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR. El este citat într-un comunicat de presă emis de Eparhia Reformată din Ardeal spunând că educația în limba maternă este „piatra de temelie” în păstrarea culturii și construirii unei comunități puternice. „Am decis în urmă cu mult timp că vrem să rămânem o comunitate ungară puternică și de succes în țara noastră natală”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit comunicatului citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button