Politică

Contre între maghiari la Tușnad: Ultranaționaliștii i-au cerut lui Tanczos Barna să redobândească drepturile comunității maghiare

Situaţia comunităţilor maghiare de peste graniţele Ungariei a fost discutată pe larg în cadrul unei dezbateri care a avut loc vineri dimineaţă, în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad („Tusványos”), o dezbatere despre care se spune că este ca o mini-ediţie a Conferinţei Permanente Maghiare (Máért) la care participă liderii comunităţilor maghiare de pretutindeni, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Deputatul UDMR şi ministrul Mediului, Barna Tánczos, a spus că un succes al maghiarilor transilvăneni este acela că la alegerile din 2020 s-a reuşit obţinerea funcţiei de primar al oraşului Târgu Mureş, precum şi faptul că UDMR a obţinut funcţii importante în cadrul Guvernului României. Din cauza vremurilor de război, el consideră important că România are un guvern care se poate baza pe o majoritate parlamentară de 70%, ceea ce face ca stabilitatea politică să fie asigurată. În următorii 6-7 ani, România poate obţine fonduri de 75 de miliarde de euro de la UE, ceea ce poate oferi o perspectivă de dezvoltare bună pentru regiunile locuite de maghiari, a mai menţionat politicianul UDMR.

Optimismul politicianului UDMR a fost criticat de István Csomortányi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) , care a avertizat că numărul maghiarilor din Transilvania a scăzut la 1 milion, în timp ce în urmă cu 30 de ani a fost de 1,7 milioane. “Chiar dacă începem să stăm bine la nivel de uşi şi ferestre termopan, respectiv la asfalt, ar fi timpul să ne apucăm să redobândim şi drepturilor comunităţii”, a declarat Csomortányi. Politicianul a amintit că PPMT şi Partidul Civic Maghiar (PCM) doresc să fuzioneze. Ele se străduiesc să ajungă la un acord cu UDMR în ceea ce priveşte cele patru serii de alegeri care sunt preconizate să aibă loc în 2024.

János Mezei, preşedintele PCM, a îndemnat la formularea şi urmărirea unor obiective pe termen lung pentru maghiarii din Transilvania. Potrivit acestuia, astfel de obiective pot oferi o îndrumare pentru maghiarii transilvăneni şi cu privire la alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button