Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import şi a măsurilor de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, ca măsură de sprijin pentru Ucraina şi economia acesteia în contextul agresiunii ruse.
Decizia lovește puternic în fermierii români, deoarece Războiul din Ucraina a avut o influenţă negativă asupra agriculturii româneşti, cu implicaţii care încă nu pot fi cuantificate, iar fermierii se află în prezent într-o situaţie extrem de delicată, respectiv „cu magaziile pline şi cu conturile goale.
Prelungirea suspendării taxelor vamale şi a altor măsuri comerciale în cazul produselor ucrainene se adaugă altor iniţiative ale UE de susţinere a economiei ucrainene, în special aşa-numitele „drumuri de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.
Având însă în vedere creşterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, executivul comunitar a inclus în propunerea sa un mecanism rapid de salvare pentru protejarea pieţei interne a UE, în caz că acesta este necesar.