Internațional

Comisia Europeană îl critică pe Zelenski – Ar putea controla direct Curtea Constituțională

Președintele Volodimor Zelenski este ferm convins că viitorul țării sale este în UE, dar se află sub presiune în ceea ce privește reformele Curții Constituționale, arată publicația POLITICO într-o analiză.

Având în vedere că UE urmează să emită rapoarte privind progresele înregistrate de Kiev în martie și apoi în octombrie în privința corupției, progresele Ucrainei în ceea ce privește statul de drept sunt mai rapide decât se aștepta, dar este un caz de „doi pași înainte și unul (foarte îngrijorător) înapoi”, arată Politico.

În acest context, Ucraina se mișcă acum surprinzător de repede. Numirea unui nou procuror-șef a dat un impuls luptei împotriva corupției, multe cazuri de profil înalt ducând în cele din urmă la condamnări. De asemenea, parlamentul ucrainean a lichidat Tribunalul administrativ districtual din Kiev, cunoscut ca fiind cel mai corupt tribunal din Ucraina, arată analiza.

Cu toate acestea, în schimb, există acum o îngrijorare din ce în ce mai mare în ceea ce privește Curtea Constituțională din Ucraina, cu controlul juridic suprem, care poate anula deciziile guvernului. O nouă reformă amenință să permită interferențe politice într-un organism care ar urma să filtreze candidații la funcția de judecător. Acest lucru ar putea ridica un obstacol major în calea aspirațiilor europene ale Ucrainei. Atât Comisia Europeană, cât și Comisia de la Veneția, un organism consultativ al Consiliului Europei privind dreptul constituțional, au tras deja un semnal de alarmă.

Lichidarea de către Ucraina a Tribunalului Administrativ Districtual din Kiev este privită pe scară largă ca fiind unul dintre cei mai pozitivi pași în lupta împotriva corupției, dar nu a fost ușor.

Zelenskyy a depus proiectul de lege pentru a desființa instanța ca o prioritate încă din aprilie 2021. Cu toate acestea, parlamentul ucrainean a făcut acest lucru abia la 13 decembrie, la patru zile după ce Departamentul de Stat al SUA l-a sancționat pe președintele său, Pavlo Vovk, pentru solicitare de mită în schimbul amestecului în procesele judiciare și în alte procese publice.

Sancțiunea americană împotriva judecătorului-șef al tribunalului a fost picătura care a umplut paharul, a declarat Mykhailo Zhernakov, președintele consiliului de administrație al Fundației Dejure, o organizație neguvernamentală care se concentrează pe reforma juridică.

Dar înlăturarea lui Vovk a fost, de asemenea, rodul presiunii intense exercitate de grupurile societății civile ucrainene care au expus neregulile instanței și de organizațiile anticorupție care au investigat judecătorii principali ai acesteia.

Grupurile societății civile ucrainene au făcut apel la partenerii internaționali să mențină presiunea asupra reformei Curții Constituționale. Zhernakov a susținut că, din cauza invaziei rusești, unii parteneri străini se feresc acum să critice public Kievul pentru a nu face jocul Rusiei sau al criticilor Ucrainei din UE.

„Datorită popularității binemeritate a lui Zelenskyy, partenerii internaționali preferă să nu mai critice Ucraina atât de dur ca înainte, deoarece nu vor să îl submineze în niciun fel în timpul războiului activ. Dar trebuie să existe o linie roșie”, a declarat Zhernakov.

La 23 decembrie, Comisia Europeană a intervenit în cele din urmă. Ana Pisonero, purtător de cuvânt pentru extindere, a declarat că Comisia se așteaptă ca autoritățile ucrainene să abordeze pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția și că va monitoriza procesul.

Vitaliy Shabunin, șeful Centrului de Acțiune Anticorupție, un organism de supraveghere cu sediul la Kiev, a declarat că, dacă nu va fi modificată, noua procedură de selecție va conferi biroului președintelui controlul efectiv asupra Curții Constituționale. Biroul președintelui nu a răspuns la o solicitare de comentarii pentru acest articol.

„Acesta este un risc fantastic. Curtea Constituțională este singura instituție care limitează în prezent puterea politică în țară. Și tocmai pentru că nu este controlată de guvern, ea poate controla guvernul”, a declarat Zhernakov.

Întrebat de ce Zelenskyy a semnat acum o lege atât de controversată, Zhernakov a declarat că, deși guvernul ucrainean a făcut multe pentru a apropia Ucraina de UE, există încă persoane în biroul președintelui care se opun schimbării. „Și în timp ce Zelenskyy este la Bakhmut sau în SUA, ei strecoară lucruri de genul acesta. Pentru că vor să păstreze controlul asupra instituțiilor legislative cheie”, a declarat Zhernakov.

Societatea civilă se pregătește să riposteze, deși acum spațiul pentru critică este limitat din cauza războiului. Zhernakov a spus că riscul este ca Rusia să folosească în mod nedrept criticile precum cea referitoare la Curtea Constituțională pentru a prezenta Ucraina ca o țară nedemocratică și coruptă.

„De obicei, propaganda rusă este lipsită de fundament și poate fi respinsă cu o simplă verificare a faptelor. Dar atunci când, în loc de reformele de integrare în UE, autoritățile semnează legi precum cea a Curții Constituționale, ele dau nu doar o armă, ci un HIMARS propagandei rusești”, a declarat Zhernakov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button