Politică

Ciucă contrazice Comisia Europeană și susține că nu el nu are pensie specială: „Pensiile militare nu sunt speciale”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că a discutat la Bruxelles despre pensiile speciale și reforma acestora din PNRR, inclusiv pe marginea raportului Băncii Mondiale, în care se menționează că pensiile militare sunt pensii de serviciu.

Acesta a amintit că pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contributivitate.

„Atunci când am realizat conferința de presă în timpul vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles și în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu oficialii europeni, inclusiv cu doamna președintele a Comisiei Europene, am prezentat că unul dintre subiectele discutate a fost acela ca acest plafon de 9,4% din PIB pentru pensii să poată să fie înlocuit cu un alt indicator, de disciplină financiară, care este prevăzut în PNRR, fiind vorba de jalonul care ne obligă să realizăm reforma pensiilor și totodată discutăm și de un alt jalon care ne obligă să realizăm și reforma salarizării.

În ceea ce privește pensiile militare, am discutat și acest subiect, inclusiv cu reprezentanții Comisiei, care au fost într-o vizită tehnică la București săptămâna trecută sau cu două săptămâni în urmă și am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul de pensii speciale și intră la capitolul de pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contributivitate.

La nivelul nostru continuăm să susținem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate și continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înțelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă și celelalte state din UE vizavi de pensiile militare, conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, a afirmat Nicolae Ciucă.

„Nu minte nimeni. Eu am vorbit despre un raport al Băncii Mondiale. Este o stare de fapt care se regăseşte în fiecare dintre ţările UE. Deci nu este vorba de a minţi pe cineva. Am citit informaţia respectivă. E vorba despre un răspuns pe care cineva de la CE l-a dat”, a mai spus Ciucă.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button