Politică

Ciolacu, una spune și alta face – Guvernul înființează o super-agenție cu bugetari plătiți regește

Guvernul Ciolacu are pe agenda ședinței o hotărâre de guvern privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), super-agenția care gestionează companiile de stat.

Proiectul de hotărâre de guvern arată că veniturile AMEPIP vor fi uriașe: un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat, plus 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu îndeplinesc diferite condiții.

Înființarea AMEPIP, cu super-bugetari plătiți cu 50% în plus față de salariul normal, vine pe fondul discuțiilor aprinse din coaliție pe tema măsurilor de austeritate necesare pentru a diminua deficitul bugetar. Liderii PSD și PNL negociază introducerea unor taxe și impozite noi și majorarea unora deja existente.

Proiectul de hotărâre mai arată că numărul maxim de posturi al AMEPIP este de 88, la care se adaugă un președinte și doi vicepreședinți – fiecare cu cabinet propriu, plus un secretar general.

De asemenea, instituția va avea 8 mașini. Nu e clar pentru ce e nevoie de un număr atât de mare, având în vedere că agenția are doar trei demnitari.

Proiectul arată că președintele și vicepreședinții AMEPIP sunt numiți prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, după un proces de selecție. Secretar general al guvernului condus de Marcel Ciolacu (PSD) este Mircea Abrudean (PNL).

AMEPIP pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button