Politică

Ciolacu intră cu stângul în an electoral – Primarii declară război Guvernului – Premierul redirecționează banii încasați din impozite locale

Ciolacu dovedește încă o dată că nu are stofă de lider. Liderul PSD face o greșeală pe care îl va costa cel mai probabil alegerile din 2024. Guvernul Ciolacu vine cu o măsură care îi nemulțumește pe primari, pe cei care trag cel mai mult la alegeri, aducând voturi consistente partidelor politice.

Ciolacu i-a lăsat fără cea mai mare parte a încasărilor locale de impozite. Revoltați, aleșii locali cer acum abrogarea noilor măsuri, reclamând adâncirea dependenței politice față de Palatul Victoria.

Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2024, suma reprezentând impozitul pe venit estimată a se încasa în anul 2024 la bugetul de stat este de peste 45 miliarde lei.

Un sfert din totalul acestei sume, 11 miliarde de lei, provin din impozitarea veniturilor pe salarii, pensii, dividende și jocuri de noroc. Bani care de regulă, erau încasați de către primării.

Guvernul Ciolacu a decis redirecționarea acestor încasări la bugetul de stat și așa destul de zguduit de efectele noilor majorări de pensii și salarii anunțate pentru 2024.

Ciolacu se apără și susține că este o decizie a Curții Constituționale: „Dacă aș fi făcut acest lucru, eu aș fi încălcat legea, lucru pe care nu doresc să fac. Nu, sunt bani, prefer sa respect legea. Cei din administrația locală vor putea în luna februarie să aibă deja buget și să își planifice noile investiții.”

În contrapartidă, aleșii locali au primit  o majorare a propriilor indemnizații cu 5%, în timp ce bugetele necesare pentru proiectele locale pe programele Anghel Saligny, PNDL 1 și 2, au fost majorate semnificativ pentru anul viitor.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button