Politică

Ciolacu are planuri mari – Guvernul vrea să crească acciza la carburanți pentru mai mulți bani la buget

Motorina a sărit iar de pragul de 7 lei litrul la pompă, iar benzina se apropie și ea (6,88 lei/l). Iar din toamnă prețurile carburanților ar putea crește și din cauza faptului că Guvernul Ciolacu ia în calcul majorarea accizei cu 10-20 bani/l pentru a face rost de bani la buget.

Dacă în ultimele luni ale anului 2022, Guvernul PNL – PSD a subvenționat carburanții cu 25 bani/l și încă 25 de bani/l au fost suportați de benzinari, pentru o reducere totală de 50 de bani/l, când benzina și motorina săriseră bine de 8 lei/l la pompă, acum, după rocada guvernamentală, pentru a cârpi gaura din buget, Guvernul PSD – PNL a inclus în planul său de „revoluție fiscală” și creșterea accizelor la carburanți, din toamnă, cu 10-20 de bani/l.

Ceea ce înseamnă că benzina și motorina ar putea ajunge spre 7,5 lei/l din toamnă, dacă măsurile sunt adoptate. 

Creșterea accizelor va aduce, e adevărat, mai mulți bani la buget, dar pe termen scurt. Însă, pe termen mediu și lung, se va propaga în toate celelalte costuri care stau la baza tuturor produselor care au nevoie, de exemplu, de transport pentru a ajunge pe tarabe sau la raft. 

Nivelul accizelor la carburanți pentru anul 2023 sunt, potrivit legii 370/2022 care a modificat Codul Fiscal, de 1.656  de lei pentru 1.000 de litri la benzină și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri la motorină.

Accizele în vigoare acum, până la finalul anului, sunt de 1.893 de lei pentru 1.000 de litri la benzină și 1.735 de lei petru 1.000 de litri la motorină.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button