Magazin

Cine este Gavrilo Principe, tânărul sârb de doar 19 ani care poartă vina declanșării primului război mondial. Pe cine a asasinat și cum a murit

La 28 iunie 1914 prințul moștenitor al tronului austro-ungariei avea să fie asasinat în Serbia, la Sarajevo. În atentat își pierdea viața și soția sa Sofia. Este vorba despre arhiducele Franz Ferdinand. Cei doi aveau să fie împușcați de către Gavrilo Princip, un tânăr naționalist de doar 19 ani.

Prințul se afla de trei zile în oraș și tocmai participase la o slujbă religioasă. Cei trei complotiști erau tineri radicalizați de 17 și respectiv 19 ani. Prima încercare a fost cu o bombă asupra cortegiului din care făcea parte și autoturismul prințului însă aceasta nu a produs decât victime cu răni ușoare. Printr-o nefericită situație și o încurcătură pe traseu, pe când se deplasa de la hotelul unde era cazat spre spitalul unde se aflau cei răniți, cuplul imperial ajunge în calea lui Gavrilo Principe care din instinct trage de două ori spre cei doi, rănindu-i mortal. Soarta a făcut ca acesta să fie pretextul pentru a se porni un mare război, însă dacă nu ar fi fost acest eveniment atunci cu siguranță s-ar fi găsit un altul mai devreme sau mai târziu.

Gavrilo Princip era un tânăr născut în Bosnia în 1894 într-o familie de țărani sârbi bosniaci. La momentul la care a comis atentatul era un tânăr de doar 19 ani. El a fost instruit în terorism de către societatea secretă sârbă cunoscută sub numele de Mâna Neagră. În Serbia el este privit ca un erou. Arestat pentru crima pe care a comis-o avea să fie condamnat la 20 de ani de închisoare iar acesta avea să se stingă din viață în închisoare în anul 1918 ca urmare a unei boli.

Austro-Ungaria avea să propună Serbiei condiții greu de acceptat pentru ca în cele din urmă, o lună mai târziu, să îi declare războiul.

Cu viteza unui fulger cele două tabere deja stabilite aveau să se pună repede în mișcare și să își declare război. Pe de o parte aveam Puterile Centrale ce cuprindeau Germania , Austro-Ungaria și pe de cealaltă parte Antanta formată din Franța, Marea Britanie și Rusia.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button