ActualitateȘtiri

Cine este de fapt Andrei Muraru, noul ambasador român în SUA?

Adrei Muraru a absolvit facultatea de Istorie (2005), fiind licențiat al programului de master „Românii și Europa” (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. El lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014).

În perioada 2006-2009, Andrei Muraru a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. De asemenea, în anul 2014, Muraru a fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune.
Andrei Muraru este autorul mai multor cărți, printre care și „Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”.

Istoria nevăzută

În timp ce muncea zi și noapte pentru țărișoară la Cancelaria Primului Ministru, Andrei a devenit Expert și apoi Șeful Biroului de Cercetare la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (acum IICCREM) la București, iar în timpul liber făcea și un master la Iași. Între 2007 și 2009, în timp ce este Consilier al Directorului General la Arhivele Naționale, plătit de Cancelaria primului ministru, este, în același timp, și Șef al Serviciului de Investigații Speciale sau expert la IICCREM și începe și un doctorat la Iași pe o bursă pe fonduri europene pe trei ani, că doar se poate.

Andrei Muraru și fratele Alexandru Muraru au primit și o bursă foarte generoasă, peste bursa de pe fonduri Europene pentru a studia la Institutul Holocaustului în New York, plus încă cel puțin o bursă de la colegiul New Europe.

Surse locale din Iași au afirmat sub anonimat că cei doi frați Muraru au fost pregătiți pentru aceste funcții de băieții cu grade. Astfel, astăzi observăm o retrogradare a fostului șef al SRI, George Maior, care va fi trimis în Iordania și promovarea lui Andrei Muraru în locul său.

Acuzații la adresa lui Muraru Andrei

„Sfătuitorul lui Iohannis, anchetă penală la vârf”

Moderator: Vorbim despre ceea ce se îmtâmplă la Palatul Cotroceni. Sunt dezvăluiri bombă… Unul dintre consilierii lui Iohannis este implicat într-o anchetă penală. Acuzaţiile sunt incredibile: furturi de documente secrete din Ministerul Justiţiei şi şantaj la adresa unui membru CNSAS. Cu detalii vine colega mea Anca Orheian.

Anca Orheian: Sunt acuzaţii foarte grave aduse la adresa unui consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, vorbim mai exact despre Andrei Muraru. De la cine vin aceste acuzaţii? De la Corneliu Turianu secretar al CNSAS. Acesta spune că a observat când a vrut să-şi consulte dosarul care era la Ministerul Justiţiei, că acesta dispăruse împreună cu alte 16 mape. După un control care a fost efectuat acolo, s-a observat faptul că aceste documente au fost sustrase din minister de Alexandru Muraru, fratele consilierului Andrei Muraru. De acest lucru îl şi acuză în plângerea penală pe care a depus-o Turianu: că au fost sustrase documente secrete. Iar acuzaţiile mai grave sunt la adresa lui Andrei Muraru. Despre ce vorbim mai exact? Despre şantaj şi asta pentru că el a făcut publice aceste documente secrete tocmai pentru a-l şantaja pe Corneliu Turianu. Secretarul CNSAS spune că, miza era de fapt locul său, postul de la Consiliu pe care ar fi trebuit să-l ocupe la un moment dat Alexandru Muraru. Aceste două dosare sunt în cercetare. Vor fi chemaţi la audieri atât Andrei Muraru, cât şi fratele său. A fost contactat de noi consilierul prezidenţial însă a spus că nu doreşte să comenteze aceste acuzaţii.

Corneliu Turianu: Am cerut la Ministerul Justiţiei dosarul profesional să văd cum îşi permite cineva să-l fluture prin emisiuni televizate. După un control atent, Ministerul de Justiţie, prin Corpul de control, a stabilit că dosarul meu a dispărut din arhiva Ministerului de Justiţie. A mai constatat că au dispărut încă 16 dosare ale foştilor miniştri, ale unor judecători, al domnului Valeriu Stoica… Atunci am aflat cu stupoare, în urma cercetărilor Corpului de control, că cel care a luat dosarele din Ministerul de Justiţie este Muraru Alexandru, fratele geamăn al lui Andrei Muraru, actualul consilier al preşedintelui. Ce a făcut cu ele? I le-a dat fratelui să şantajeze. A rezultat că până la urmă, dumnealui a vrut să-şi introducă fratele la CNSAS, care întâmplător atunci nu mai avea loc pe nicăieri. I-am acţionat în judecată şi suntem în curs de cercetare. Pentru unul pentru sustragere de documente din arhiva Ministerului de Justiţie, pentru celălalt se face pentru două infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie: şantaj pentru a mă determina să eliberez locul în favoarea fratelui, şi folosirea şi darea publicităţii de documente la care nu are acces publicul. În referatul procurorului din 10 iulie 2015 sunt anunţat că s-a început urmărirea penală împotriva celor doi domni. E o complicitate la folosirea documentelor.

Fratele, Alexandru Muraru, a fost desemnat de către conducerea PNL să facă parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Back to top button