EconomieRecomandarea redacției

CE Oltenia a oprit activitatea termocentralei Ișalnița! USR a mers cu Poliția să închidă cariera Roșia

De peste o săptămână, activitatea Carierei Miniere Roșia este oprită, ca urmare a suspendării Acordului de Mediu, iar lipsa cărbunelui se simte în activitatea termocentralelor, fiind închisă activitatea termocentralei Ișalnița, relatează Gazeta de Sud.

Liderul USR, Octavian Berceanu, împreună cu organizația locală a partidului au mers cu Poliția pentru a închide cariera Roșia, cea mai mare exploatare de cărbune din România.

Complexul Energetic Oltenia funcționa cu șapte grupuri energetice pornite și livra în Sistemul Energetic Național în jur de 1.600 de MW. În timp ce compania energetică asigura peste un sfert din energia țării, Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, membru USR, era la poarta Carierei Roșia și a chemat poliția pentru a constata că exploatarea minieră funcționează, deși Tribunalul București a decis suspendarea avizului de mediu. Până la urmă cariera a fost oprită, iar Berceanu a anunțat că a depus plângere penală la poliție, iar senatorul USR Dragoș Popescu a sesizat Garda Națională de Mediu. 

Decizia de închidere a minei a fost luată de Tribunalul București la solicitarea unei organizații non-guvernamentale finanțate de ministerul Mediului din Germania. Aceștia au solicitat suspendarea și chiar anularea Acordului de Mediu pentru anumite încălcări ale legislației. Tribunalul București a acceptat cererea de suspendare și a emis o hotărâre executorie. Prin urmare, aceasta a fost pusă în aplicare joia trecută și subunitatea minieră și-a încetat activitatea.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunțat că a formulat recurs la decizia Tribunalului Gorj și așteaptă ca magistrații să anuleze prima decizie.

Cariera Minieră Roșia are 1.200 de salariați și este cea mai mare din România. Produce cărbune în principal pentru Sucursala Electrocentrale de la Rovinari și nu numai. Problema este că grupurile energetice de la Rovinari produc două treimi din energia electrică de la Complexul Energetic Oltenia. Prin urmare, întreaga activitate gravitează în jurul Termocentralei de la Rovinari.

Acum Complexul Energetic Oltenia a ajuns să funcționeze cu numai 5 grupuri energetice, după ce în urmă cu două săptămâni avea pornite 7 blocuri energetice. De la o producție medie de 1.700 de MWh s-a ajuns la livrări de 1.000 de MWh.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

1 comentariu

  1. Javrele useriste sunt slugile strainilor! Cu ce drept se implica ministerul mediului din Germania in treburile României? Cum e posibil ca o instanță din România sa aplice ceea ce vor unii din afara tarii!? Doamne apara-ne si pazeste-ne de scarbele astea vândute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button