Distribuți acest articol

La ministerul fondurilor europene și a investițiilor se lucrează din greu dar nu prea. Deși ministerul este foarte încărcat birocratic și ar trebui să aducă banii europeni în țară, acest lucru nu se întâmplâ. Cristian Ghinea este păpușarul din USR și a obținut ceea ce își dorea: accesul la banii trimiși de europeni în România.

Ați presupune că acest acces înseamnă atragerea de fonduri și trimiterea banilor în economia României… vă înșelați. Performanțele acestui minister nu justifică existența lui. Concentrarea puterii într-un minister a făcut ca lipsa de performanță din interiorul acestuia să însemne în realitate bani pierduți de către România.

Gradul de absorție al fondurilor europene actuale este de sub 40%, marea lor majoritate plăți direct în agricultură, bani care se duc de fapt către marii fermieri veniți din Olanda, Franța, Italia ca să cultive terenurile românilor. Restul de bani sunt ca și pierduți deoarece ministrul nu își face treaba, adică Cristian Ghinea nu își face treaba.

Se tot vorbește de zeci de miliarde de euro dar noi tocmai am pierdut acești bani din ciclul bugetar precedent. În loc să ducem banii spre spitale sau școli, cei puși de Iohannis la conducerea țării au preferat să îi pierdem.

Începem să credem că este o acțiune premeditată venită din afara țării prin palatul Cotroceni și ce are drept scop rambursarea banilor care ne revin de drept. Dacă de bani europeni nu ne putem baza, care mai este rațiunea de a face parte dintr-o mare economie dar care doar ne trimite produse de mâna a doua și ne împrumută, nu vine cu soluții concrete și solidaritate.

Cristian Ghinea nu a reușit să propună din prima un proiect pentru programul de reziliență care să fie aprobat de către Uniunea Europeană. Proiectul a fost dat înapoi și mai pierdem alte șase luni, motivarea fiind aceea că acesta este neserios și nu a reflectat deloc criterii ce au fost enunțate. Mai pe scurt: cineva de la minister nu s-a obosit nici să citească recomandările venite de la parteneri.


Distribuți acest articol