EconomieGuvern

CĂMĂTĂRIE: Băncile au trimis Guvernul la plimbare. Dobânzi din două cifre!?

Ministerul Finanţelor (MF) a respins, luni, toate ofertele primite de la bănci în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark cu maturitate reziduală la 48 de luni, prin care intenţiona să atragă 500 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat.

Potrivit unui comunicat al MF, băncile participante la licitaţie au transmis oferte în valoare totală de 332 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iunie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,9 miliarde de lei, din care 200 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 3,7 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 555 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 4,455 miliarde de lei, este cu 1,725 de miliarde de lei peste cea de 2,73 de miliarde de lei programată în luna mai şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

PS. Guvernul a fost trimis la plimbare de bancherii care vor să îl jupoaie din cauza supraîndatorării publice. Dacă ultimul împrumut s-a efectuat la o dobândă de peste 9,3%, putem bănui că la această întâlnire au fost vehiculate dobânzi din două cifre. Ceea ce nu înțeleg incompetenții de la putere este că nu vor mai exista linii de creditare în condițiile în care economia americană se pregătește de recesiune, iar Europa intră într-o criză severă din cauza lipsei gazelor naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button