Aproape 900.000 de euro din bani publici au ajuns în primele șase luni din 2024 la membrii Plenului Curții de Conturi doar pentru că au participat la ședințele instituției. Fiecare membru, care primește peste 1.000 de euro brut pentru fiecare ședință, încasează lunar și un salariu între 4.300 și 4.800 de euro.
- Suma cu care sunt remunerați pentru participarea la ședință a fost stabilită chiar de demnitari începând cu anul 2018, sub șefia lui Mihai Busuioc
- Fiecare membru primește pentru o ședință 25% din indemnizația președintelui
- În primele șase luni din 2024 au avut loc 40 de ședințe
- Vicepreședintele instituției spune că “asta e legea Curții de Conturi”
Membrii Plenului încasează bani în plus pentru fiecare participare la şedinţe. Prevederea a fost introdusă în 2017, sub forma unei note de subsol la o anexă a legii-cadru: „*) Prin excepţie de la prevederile art. 7 lit. d), membrii Curţii de Conturi beneficiază de o indemnizaţie de şedinţă în cuantum aprobat de Plenul Curţii de Conturi.„
Curtea de Conturi controlează modul în care sunt folosiți banii publici.
Plenul Curții de Conturi este organul de conducere a instituției. Acesta adoptă politici, strategii și norme proprii, aprobă statul de funcţii și bugetul Curţii, manuale de audit, programele anuale de activitate. De asemenea, structurează departamentele, emite avize și rapoarte pentru Parlament, reglementează organizarea internă și gestionează concursurile pentru ocuparea posturilor vacante, aprobă contractarea de lucrări, bunuri, servicii sau alte prestaţii necesare funcţionării Curţii de Conturi.
În decembrie 2017, la două luni de la instalarea lui Mihai Busuioc la șefia instituției, Plenul Curții de Conturi a stabilit cuantumul indemnizației pe care urma să o primească fiecare membru al său Suma încasată pentru fiecare ședință convocată reprezintă 25% din indemnizaţia lunară a preşedintelui instituției. Adică toți membrii Plenului primesc câte 5.980 lei brut pentru participarea la fiecare ședință.
Vicepreședintele instituției spune că “asta e legea Curții de Conturi” și precizează că nu ține evidența numărului de ședințe. “Eu sunt de șapte luni de zile, așa erau, așa sunt găsite, asta este procedura. Așa este și-n Parlament, fiecare ședință de plen… este o indemnizație pe ea. Unde este lege, ea se respectă”, a declarat Lucian Heiuș pentru Context.ro.
Plenul Curţii de Conturi este compus din 18 membri: președintele și doi vicepreședinți ai Curții de Conturi, 12 consilieri de conturi, președintele și doi vicepreședinți ai Autorității de Audit. Aceștia sunt numiţi de Parlament, au un mandat de nouă ani și beneficiază de pensie de serviciu, în cuantumul prevăzut de lege pentru magistraţi.
În prima jumătate a anului 2024 plenul s-a reunit, în medie, în șapte ședințe pe lună. Spre exemplu, în luna ianuarie s-au desfășurat cinci ședințe, în februarie opt, iar în ultimele trei luni, plenul a fost convocat de șapte ori pe lună.
În prezent, președintele Curții de Conturi are un salariu lunar brut de 23.920 de lei, vicepreședinții 22.256 de lei, la fel și președintele Autorității de Audit, iar consilierii de conturi și vicepreședinții Autorității de Audit au o leafă lunară de 21.940 lei fiecare. Pe lângă salariul de bază, anul acesta, cei 18 au mai încasat între 29.900 și 47.840 lei pe lună în funcție de numărul de ședințe. Practic, odată cu participarea la o ședință, un membru al plenului încasează salariul mediu brut pe care un curier îl câștigă pentru o lună de muncă.