În mod normal, acțiunile începeau spre finalul lunii martie, dar cu un buget neaprobat din cauza intereselor meschine ale partiduluI USR-PLUS, Bucureștiul riscă să aibe o invazie de țânțară și căpușe în curând. Suntem în a doua jumătate a lunii mai, dar încă nu a fost făcut niciun tratament în Capitală în acest sens.
Bugetul pentru tratamentele de combatere a insectelor și șobolanilor pentru acest an este de circa 38 de milioane de lei.
„Cu siguranță ne putem aștepta la o creștere a numărului de țânțari, atâta vreme cât nu există factorul repelent care să-i îndepărteze. Se vor aglomera și mai tare, pentru că au o resursă de hrană și fac parte din acele specii care se aglomerează pe lângă comunitățile umane”, spune biologul Răzvan Popescu Mirceni.
Iunie și septembrie sunt lunile-cheie, când ne putem aștepta la două valuri mai importante de țânțari, în timp ce „sezonul căpușelor” este în mai-iunie și începutul lui iulie, când sunt foarte active și răspândite mai ales în parcuri.
În ceea ce privește căpușele, acestea sunt și mai rezistente la insecticide decât țânțarii. O soluție mult mai bună ar fi adoptarea unor păsări din neamul bibilicilor, care sunt singurele păsări ce consumă pe scară largă aceste nevertebrate care pot transmite boli periculoase.