Economie

BNR îl învață economie pe Ciolacu: „Dacă măriţi taxele, nu vă aşteptaţi la scăderea inflaţiei”

BNR avertizează că măsurile fiscale avute în vedere de autorităţi pentru creşterea veniturilor bugetare sunt sursa principală de incertitudini crescute pentru inflaţie.

Iată ce a transmis BNR după ședința de politică monetară: „Incertitudini şi riscuri majore decurg din conduita viitoare a politicii fiscale şi de venituri, date fiind execuţia bugetară din primul semestru (S1) şi majorările salariale recente din sectorul public, dar şi pachetul de măsuri fiscal-bugetare, ce va fi probabil adoptat pentru consolidarea bugetară, a cărui configuraţie finală este deocamdată necunoscută”

Atenţionările BNR vin în urma măsurilor avute în vedere de coaliţia de guvernare PSD-PNL pentru a corecta derapajul bugetar din S1, care vizează în principal creşteri de taxe şi taxe noi, şi mai puţin tăierea consistentă a cheltuielilor bugetare, scrie Ziarul Financiar.

Majorările de taxe vin într-un context caracterizat de o inflaţie care a rămas la două cifre în S1, la peste 10%. În plus şi economia a încetinit, iar majorările de taxe nu ar face decât să tragă şi mai mult în jos PIB-ul.

Perspectiva continuării scăderii inflaţiei, în timp ce economia „creşte modest“ (dinamica PIB fiind la un nivel relativ scăzut, după încetinirea peste aşteptări din primul trimestru), iar creditarea continuă să ìdecelereze relativ alert au determinat BNR să menţină dobânda-cheie la 7% la cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din acest an.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button