Biroul Electoral Central (BEC) a clarificat recent situația privind candidaturile independente și rolul acestora în alegerile parlamentare. Într-o decizie adoptată vineri seară, BEC a subliniat că un candidat independent este o persoană care își depune candidatura pe cont propriu și nu figurează pe listele unui partid politic.
Astfel, cei care acceptă să fie propuși pe listele unui partid sau unei alianțe politice, indiferent de statutul de membru sau non-membru al acelei formațiuni, nu mai pot fi considerați independenți.
„Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă”, se precizează în hotărârea BEC.
Orice persoană înscrisă pe listele unui partid politic nu poate fi considerată independentă, chiar dacă nu deține calitatea de membru al acelei formațiuni.
Această hotărâre vine într-un moment de incertitudine politică, după ce Partidul Național Liberal (PNL) a cerut BEC să se pronunțe în legătură cu posibilitatea președintelui Klaus Iohannis de a candida la alegerile parlamentare din decembrie.
La începutul săptămânii, PNL a formulat o sesizare legată de un amendament propus la legea electorală, care ar fi permis președintelui în exercițiu să participe la scrutin. Sesizarea liberalilor a fost generată de o opinie a Consiliului Legislativ, care susținea că un astfel de amendament ar putea deschide calea pentru o candidatură a lui Iohannis.