Magazin

Avionul privat face diferența – Maia Sandu a cheltuit 25.000 de euro cu vizitele în străinătate – Klaus Iohannis: 3,32 de milioane de euro

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cheltuit aproximativ 25.000 de euro pentru cele 19 vizite în străinătate făcute anul trecut, conform datelor Administrației prezidențiale de la Chișinău.

Instituția precizează că a fost cheltuită mai puțin de jumătate din suma alocată în buget în 2022 cu acest scop. În același timp, deplasările externe făcute de Klaus Iohannis anul trecut – 21 la număr – au costat peste 3,32 de milioane de euro, adică aproape 160.000 de euro pentru fiecare vizită în străinătate.

Klaus Iohhanis a zburat în Statele Unite ale Americii cu mare stil. Avionul privat de lux Falcon8X este unul extrem de luxos.

Aeronava costă aproape 11.000 de dolari pe oră, iar pentru un zbor dus-întors România-New York, care durează aproape 18 ore, costul de închiriere se ridică la peste 200.000 de dolari.

Aeronava nu pare deloc un avion, ci mai degrabă un apartament de lux, având un compartiment de luat masa, un dormitor cu un pat imens, dar și un spațiu de relaxare.

România nu are momentan un avion prezidențial, ultimul a fost un Boeing 707 și a fost scos din uz în 2010. Oficialii țării zboară uneori cu curse de linie sau charter operate de TAROM.

Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale, cheltuielile aferente pentru cele 21 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2022, însumează 16.604.678,40 lei (peste 3,32 de milioane de euro).

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button