Politică

Avem undă verde de la Mircea Geoană: „NU am deveni o țintă pentru Rusia dacă am dona sistemul Patriot”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, joi, că izbânda Ucrainei este un lucru bun pentru întreaga planetă, ţara aflată în război având nevoie de sisteme de apărare antiaeriană performante.

România va trimite sau nu în Ucraina sistemul Patiot este o decizie pur internă, afirmă Geoană, care precizează, însă, că oferirea de ajutor suplimentar nu ar face ca Romnia să devină o ţintă suplimentară pentru Rusia.

Întrebat dacă ar trebui să dăm Ucrainei sistemul Patriot, Geoană a răspuns: ”Este evident că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antirachetă foarte performante şi noi toţii, şi secretarul general şi eu, când ne întâlnim cu lideri aliaţi facem apel la toţi cei care au astfel de sisteme (…) şi fiecare naţiune are tot dreptul să decidă, în conformitate cu propriile sale interese, dacă vor da răspuns favorabil sau un răspuns nefavorabil aceste solicitări”.

Când i s-a atras atenţia că în România este invocată temerea de răzbunare a Rusiei, care a făcut deja, de altfel, declaraţii inflamate pe această temă, Geoană a afirmat: ”Acest lucru este evident o pistă de comunicare oblică faţă de subiectul central. Subiectul central este că în România este NATO (…) Deci, decizia de a susţine sau a nu susţine Ucraina cu sisteme Patriot acuma este legată de faptul dacă un stat aliat (…) consideră că dislocarea unui astfel de echipament creează o vulnerabilitate pentru protecţia spaţiului propriu naţional. Este o conversaţie absolut raţională şi legitimă, dar în niciun caz faptul că România ar trimite (…) mai mult suport pentru Ucraina, am deveni o ţintă suplimentară pentru Rusia. Nu. Rusia foloseşte comunicarea agresivă ca o pârghie de influenţare a opiniei publice din ţările NATO”

Aceasta consideră că ”nu are nicio legătură trimiterea de susţinere suplimentară pentru Ucraina din America, din Franţa, Germania sau România cu retorica de la de la Moscova”.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button